01. 02. 2019.Delegacija Skupštine Vojvodine na Svečanoj akademiji povodom proslave dana Grada Novog Sada

Novi Sad, 1. februar- Delegacija Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine u kojoj su bili potpredsednici Skupštine, Snežana Sedlar, Aleksandra Đanković, Damir Zobenica i Miroslav Vasin, brojni pokrajinski poslanici i generalni sekretar Skupštine Nikola Banjac, prisustvovala je danas Svečanoj akademiji koja je održana povodom obeležavanja 271. rođendana Grada Novog Sada.

Na svečanosti u Srpskom narodnom pozorištu, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, uručio je Februarsku nagradu ovogodišnjem dobitniku najvišeg gradskog priznanja Dušanu Tadiću, jednom od najboljih fudbalera Srbije koji je potekao iz fudbalskog kluba "Vojvodina" i svoju uspešnu karijeru nastavio u inostranstvu.

"Ovaj rođendan Novog Sada prilika je da zajedno aplaudiramo jednom mladom čoveku, fenomenalnom sportisti, koji na najbolji način svetu pokazuje da to kakav si čovek, ima veze i sa onim odakle si", rekao je gradonačelnik Vučević čestitajući dobitniku, koji je odlučio da novčani deo nagrade ustupi Domu za decu ometenu u razvoju koji se nalazi u Veterniku.

"Ponosan sam, ne samo zato što je godina iza nas bila bolja od prethodne, već i zato što nas je više nego ikada ujedinila u nameri da ne odustajemo, da istrajemo, da marljivo radimo, da na prepreke gledamo kao na šansu, a da probleme smatramo izazovima", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, sumirajući rezulatate rada u prethodnoj godini. On je ukazao da je zasluga svih Novosađana za to što su u panoramu Novog Sada ucrtane neke nove konture poput belih lukova novog mosta, novih puteva, vrtića, zdravstvenih centara, novih centara za razvoj nauke, kreativne industrije, biznisa, kulture i još mnogo toga.

Svečanoj akademiji povodom proslave Dana Novog Sada prisustvovali su predstavnici Republike, Pokrajine, Grada, verskih zajednica, ustanova i institucija, diplomatskog kora, kao i druge visoke zvanice. Opera Srpskog narodnog pozorišta na svečanosti je izvela deo opere Karmina Burana.

Podsetimo, prvog februara 1748. godine, carica Marija Terezija potpisala je "Povelju slobodnog kraljevskog grada" i tada je Novi Sad dobio status, ime, grb, slobodu, Magistrat, pravo na samoupravu, mogućnost da se razvija kao uređena gradska zajednica.

Please note: current affairs and announcements are in the Serbian language.