05. 10. 2018.Председница Арас на конференцији Женске парламентарне мреже о економском оснаживању жена

Ženska parlamentarna mrežaНови Сад, 5. октобар – Председница Парламента немачке Савезне покрајине Баден-Виртемберг Мухтерем Арас, била је почасна гошћа данашње конференције под називом „Институционална подршка економском оснаживању жена“, коју је у Скупштини Аутономне покрајине Војводине, уз учешће представница из 29 војвођанских локалних самоуправа, организовала Женска парламентарна мрежа.

На конференцији су представљени актуелни програми инстиционалне подршке намењени економском оснаживању жена и унапређењу положаја жена, као и циљеви, досадашњи резултати и планови реализације програма и мера подршке у наредном периоду. Такође, представљени су и примери добре праксе у овој области и подељена су искуства у две пријатељске покрајине, Баден Виртембергу и Аутономној покрајини Војводини. Констатовано је да се две покрајине налазе пред сличним изазовима и да је неопходно активно и у континуитету радити на охрабривању жена, промоцији подршке, унапређењу једнаких могућности и спровођењу мера за економско оснаживање жена. У тим процесима мора постојати свеобухватна подршка, друштвена, политичка и економска, посебно када је реч о охрабривању жена и јачању свести о промени слике перцепције жене у породици у погледу њене улоге, потреба и могућности, речено је између осталог на данашњем скупу.

Ženska parlamentarna mrežaУчесницима конференције обратили су се председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, координаторка Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине Маја Седларевић и председница Парламента немачке Савезне покрајине Баден-Виртемберг Мухтерем Арас.

Поздрављајући конференцију, председницу Арас, учеснице, учеснике и госте, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, рекао је да су и политика и економија и цивилни сектор на заједничком задатку, да промовишу мрежу подршке и активне сарадње у спровођењу програма економског оснаживања жена, као и унапређења једнаких могућности за све. Јер, према његовим речима, друштво које не пружа једнаке шансе није само недемократско, то је превасходно нехумано друштво. 

„Данашња конференција ће представити досадашња постигнућа и покушати да одговори на питање у којој мери институционална подршка економском оснаживању жена може допринети јачању позиције жене као економског субјекта. Када укрстимо политичку, економску, социјалну, културну перспективу, одговор се сам намеће. Не може се позиција жене као економског субјекта оснажити без узајамне подршке и заједничке акције, без солидарности, политичке, социјалне, класне, мушко-женске и женско-женске солидарности. И зато смо сви на заједничком задатку и политика и економија и цивилни сектор“, истакао је председник Пастор и свим учесницама и учесницима пожелео успешан рад.  

Поздрављајући скуп, координаторка Женске парламентарне мреже Маја Седларевић изразила је задовољство што је јесење заседање Мреже посвећено управо економском оснаживану жена као теми од посебног значаја и захвалила се свим учесницама и учесницима што су показали интересовање и прихватили учешће.

„Било да сте предузетнице, да сте запослене или да то треба да будете, данас вам је место управо овде у покрајинскоим парламенту. Да све заједно данас поделимо искуства, јер смо заједно и инволвиране у овој причи. Драго ми је да је почасна гошћа данашњег заседања председница Парламента немачке Савезне покрајине Баден-Виртемберг Мухтерем Арас и мислимо да је сарадња са том покрајином од изузетног значаја. Желим да поздравим и све гошће и да вам се захвалим јер сте дошле из чак 29 локалних самоуправа“, рекла је између осталог Маја Седларевић.

Захвујући се на позиву за учешће на конференцији, председница Парламента немачке Савезне покрајине Баден-Виртемберг Мухтерем Арас, оценила је да Баден Виртемберг и АП Војводина имају исте изазове у погледу унапређења положаја жена и да је од кључне важности да се жене подрже и охрабре. „Од изузетног значаја нам је да чујемо ваша искуства и због тога нам управо овакве конференције дају шансу да допринесемо побољшању стања у овој области“, казала је између осталог, Мухтерем Арас.  

Ženska parlamentarna mrežaУ наставку конференције, представљени су програми инстируционалне подршке економском оснаживању жена као и примери добре О програмима економског оснаживања жена говориле су представнице и представници надлежних секретаријата Покрајинске владе, Гаранцијског фонда АП Војводине, Регионалне развојне агенције Бачка, организације „UN Women„ а своја искуства представиле су и успешне предузетнице из Покрајине.

 

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.