28. 06. 2018.Свечано обележен Дан Универзитета у Новом Саду

Нови Сад, 28. јун – Промоцијом почасног доктора наука, уручењем захвалница и пригодним обраћањима данас је свечано обележен Дан Универзитета у Новом Саду.

 

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, у обраћању присутнима на овој свечаности, истакао је да га радује обавеза и дужност да као председник покрајинског парламента подржава, промовише и помаже у успостављању контаката и повезивању Универзитета у Новом Саду са академским институцијама у региону и ширем европском простору.

 

„Поред тога, по мом виђењу председник Скупштине АПВ дужан је и да подржи мисију универзитета, да подржи вечну потрагу за одговором само на једно питање: „зашто?“. Не можемо говорити о моћи људског разума без преиспитивања, довођења у питање постигнућа претходних генерација. Нема науке и знања без сталне упитаности, радозналости и чуђења. Нема универзитета без мудрости. Нема друштвеног напретка без одговора на ово питање“, истакао је Пастор и додао да су генерације будућих истраживача добиле у наслеђе, као највећу драгоценост, умеће постављања питања. 

 

Пастор је истакао и да је сигуран да Универзитет у Новом Саду, за првих 58 година трагања за научним истинама, носи само једно ограничење а то је – одговорност. 

 

„Одговорност у развијању знања као основе критичког расуђивања, у стварању нових научних идеја, одговорност у очувању и преношењу вредности достојанства и интегритета интелектуалца и јавног делатника“, рекао је Пастор. 

 

Честитајући Новосадском универзитету значајне јубилеје које обележава, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је нагласио да та институција заслужује најдубље поштовање за изузетне резултате остварене током 58 година постојања.

 

„Током готово шест деценија од оснивања, на УНС је продуковано на стотине хиљада високообразованих људи који су, у свим областима друштвеног живота, креирали и носили развој наше покрајине и наше државе Србије и који то чине и данас“, рекао је потпредседник Милићевић истакавши да је управо због тога УНС - једна од најважнијих институција у нашој покрајини.

 

Титула почасног доктора Универзитета у Новом Саду, на основу одлуке Савета Универзитета у Новом Саду, ове године додељена је др Димитрију Каманину, директору Департмана за међународну сарадњу Обједињеног института за нуклеарна истраживања у Дубни, Руска Федерација.

 

На свечаности су се обратили и Здравко Јелушић, председник Скупштине Града Новог Сада, проф. др Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду, Ана Ланговић Милићевић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Душанка Голубовић, градоначелник Сомбора.