28. 06. 2018.Svečano obeležen Dan Univerziteta u Novom Sadu

Novi Sad, 28. jun – Promocijom počasnog doktora nauka, uručenjem zahvalnica i prigodnim obraćanjima danas je svečano obeležen Dan Univerziteta u Novom Sadu.

 

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, u obraćanju prisutnima na ovoj svečanosti, istakao je da ga raduje obaveza i dužnost da kao predsednik pokrajinskog parlamenta podržava, promoviše i pomaže u uspostavljanju kontakata i povezivanju Univerziteta u Novom Sadu sa akademskim institucijama u regionu i širem evropskom prostoru.

 

„Pored toga, po mom viđenju predsednik Skupštine APV dužan je i da podrži misiju univerziteta, da podrži večnu potragu za odgovorom samo na jedno pitanje: „zašto?“. Ne možemo govoriti o moći ljudskog razuma bez preispitivanja, dovođenja u pitanje postignuća prethodnih generacija. Nema nauke i znanja bez stalne upitanosti, radoznalosti i čuđenja. Nema univerziteta bez mudrosti. Nema društvenog napretka bez odgovora na ovo pitanje“, istakao je Pastor i dodao da su generacije budućih istraživača dobile u nasleđe, kao najveću dragocenost, umeće postavljanja pitanja. 

 

Pastor je istakao i da je siguran da Univerzitet u Novom Sadu, za prvih 58 godina traganja za naučnim istinama, nosi samo jedno ograničenje a to je – odgovornost. 

 

„Odgovornost u razvijanju znanja kao osnove kritičkog rasuđivanja, u stvaranju novih naučnih ideja, odgovornost u očuvanju i prenošenju vrednosti dostojanstva i integriteta intelektualca i javnog delatnika“, rekao je Pastor. 

 

Čestitajući Novosadskom univerzitetu značajne jubileje koje obeležava, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je naglasio da ta institucija zaslužuje najdublje poštovanje za izuzetne rezultate ostvarene tokom 58 godina postojanja.

 

„Tokom gotovo šest decenija od osnivanja, na UNS je produkovano na stotine hiljada visokoobrazovanih ljudi koji su, u svim oblastima društvenog života, kreirali i nosili razvoj naše pokrajine i naše države Srbije i koji to čine i danas“, rekao je potpredsednik Milićević istakavši da je upravo zbog toga UNS - jedna od najvažnijih institucija u našoj pokrajini.

 

Titula počasnog doktora Univerziteta u Novom Sadu, na osnovu odluke Saveta Univerziteta u Novom Sadu, ove godine dodeljena je dr Dimitriju Kamaninu, direktoru Departmana za međunarodnu saradnju Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja u Dubni, Ruska Federacija.

 

Na svečanosti su se obratili i Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Grada Novog Sada, prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, Ana Langović Milićević, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Dušanka Golubović, gradonačelnik Sombora.

Poznámka: aktuality a oznámenie udalostí sú v srbskom jazyku.