17. 05. 2018.Делегација Истре завршила посету АПВ обиласком пољопривредних газдинстава у Срему

Лаћарак/Мала Ремета, 16. маj – Обиласком породичног предузећа које се бави производњом сухомеснатих производа „But & Co“ у Лаћарку, компаније „ATOS FRUCTUM“ и винарије „Деурић“ у Малој Ремети, где је представљен и бренд породице Радојчић из Јаска „Домаћи крављи сир - Фришки јазачки“, висока делегација Истарске жупаније завршила је дводневну посету АП Војводини.

Предвођени председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором и председником Скупштине Истарске жупаније Валтером Драндићем, чланови истарске делегације и чланови Одбора за пољопривреду Скупштине АП Војводине, имали су прилику да се упознају са успешеним пољопривредним предузећима из Срема, којима је заједнички именитељ потпуна посвећеност високом квалитету производа и модернизацији, али и очувању традиционалних начина производње.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је намеру да се гостима из Истре представе производи и предузећа која ће показати да је Војводина, као примарно пољопривредна регија, ухватила корак са будућношћу. Он је додао да су АП Војводина и Истарска жупанија одлучне у намери да још снажније сарађују, пре свега у областима пољопривреде, туризма, образовања и науке, јер је потенцијал те сарадње несагледив и додатно потпомогнут снажним пријатељством. 

Председник Скупштине Истарске жупаније Валтер Драндић истакао је да га радују будући заједнички пројекти, о којима се разговарало током посете, те да спој Истре и Војводине, „мора и равнице“, доноси бенефите од којих, што је најважније, корист имају грађани две регије.

Поред председника Драндића, делегацију Истарске жупаније чинили су и начелник Управног одјела за пољопривреду, шумарство, ловство, водопривреду и рибарство Истарске жупаније Езио Пинзан, председница Одбора за господарство и туризам Скупштине Истарске жупаније Сања Радоловић, председница Одбора за међународну сарадњу и ЕУ интеграције и председница Групе пријатељства Скупштине Истарске жупаније и Скупштине АПВ Цинзиа Почеко Крањец, директор Агенције за рурални развој Истре (АЗРРИ) Игор Мерлић, директор Истарске развојне агенције (ИДА) Борис Сабати и помоћница секретара Истарске жупаније Мелита Ференчић.