13. 05. 2018.АП Војводина и Истра о пројектима руралног развоја

Пореч/Нови Сад, 13. мај – Делегација Скупштине АП Војводине присуствовала је у Пазину, другог дана радне посете Истарској жупанији, презентацији Агенције за рурални развој Истре (АЗРРИ), током које их је директор ове институције Игор Мерлић, са сарадницима, упознао са кључним активностима које се спроводе у циљу повезивања јавног и приватног сектора, као и програмима који се односе на припрему и спровођење пројеката везаних за одрживи рурални развој. 

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, као и Ненад Боровић и Нада Мандић, председник и заменица председника Одбора за пољопривреду Скупштине АПВ и Матија Ковач и Весна Прћић, председник и заменица председника Посланичке групе пријатељства Скупштине АПВ са Скупштином Истарске жупаније, разговарали су са челницима ове Агенције, чији је оснивач Истарска жупанија, о успешним стратешким програмима које спроводе у областима очувања аутохтоних истарских сточарских врста, идентификације и развоја типичних истарских производа, програмима ловног туризма, развоја сеоских домаћинастава и друго.

Током посете делегација Скупштине АПВ је о могућностима нових заједничких пројеката разговарала и са Ециом Пиризаном, начелником за пољопривреду, шумарство, ловство, рибарство и водопривреду Истарске жупаније. 

Заједно са представницима Истарске жупаније, делегација је обишла је и јубиларну, 25. Међународну изложбу вина и винарске опреме „Винистра“, која се одржава у Поречу. 

Ова тродневна међународна изложба једна је од најзначајнијих регионалних сајамских манифестација ове врсте, коју посети више од десет хиљада посетилаца. Према речима директора „Винистре“ Николе Бенвенутија ова најдуговечнија истарска винска манифестација за циљ има повећање квалитета аутохтоних вина, промоцију винске културе и афирмацију вина, као и представљање винара, произвођача ракија и маслиновог уља.