16. 03. 2018.Delegacija Baden-Virtemberga na sednici Skupštine APV

Sednica Skupštine AP VojvodineNovi Sad, 16. mart – Skupština  Autonomne pokrajine Vojvodine, održala je danas tematsku sednicu „Politike ekonomske i socijalne kohezije - Regioni kao instrument evropskih integracija" Gosti na sednici kojom je predsedavao Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, bili su predstavnici nemačke pokrajine Baden-Viremberg, koji se nalaze u zvaničnoj poseti našoj zemlji na čelu sa ministrom za pravdu i evropska pitanja u Vladi Baden-Virtemberga, Gvidom Volfom.

Sednici su, pored gostiju iz Nemačke, pokrajinskih poslanica i poslanika, prisustvovali i predstavnici Pokrajinske vlade. Otvarajući tematsku sednicu, predsednik Ištvan Pastor je izrazio zadovoljstvo i zahvalio se Gvidu Volfu i članovima delegacije Baden-Virtemberga, što će zajedno sa pokrajinskim poslanicima razmneniti stavove u vezi sa navedenom temom, koja ima poseban značaj u cilju nastavka dobrih odnosa dve partnerske regije, daljeg jačanja regionalne saradnje i evrointegracija. 

Sednica Skupštine AP Vojvodine„Ovakav vid rada Skupštine praktikujemo  u skladu sa Poslovnikom o radu kada za to imamo dobar povod, a to svakako jeste vaša poseta Skupštini i tema o kojoj razgovaramo na sednici.Vojvodina je jedna od regija u Evropi sa kojom Baden Virtemberg ima intenzivnu saradnju, a Gvido Volf je za to svakako zaslužan i ja mu se u  ime Skupštine Vojvodine i u svoje lično ime na tome zahvaljujem“, poručio je Ištvan Pastor.

Predsednik je najavio da će 2018. biti intenzivna godina u saradnji Vojvodine i Baden Virtembega. „Na nivou parlamentarne saradnje, očekuje nas intenzivna saradnja koja će u drugoj polovini godini obuhvatiti međusobne posete zvaničnika, razmenu iskustava između resornih skupštinskih odbora, predstavljanje na ulmskom Dunavskom festivalu i druge značajne aktivnosti. U junu mesecu ćemo kao delegacija Skupštine i Odbora za poljoprivredu biti gosti Baden Virtemberga. Sa zadovoljstvom očečekujemo posete Vojvodini od strane predsednika Vlade Baden Virtemberga, a nakon toga i posetu predsednice Parlamenta ove pokrajine. To je nešto što treba da nas ispunjava zadovoljstvom, jer imamo ovakve partnere u regionalnoj saradnji i imamo jasnu ambiciju da uz pomoć naših prijatelja iz Baden Virtemberga učinimo značajne korake i pospešimo zajedničku saradnju“, rekao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.         

U ime delegacije Baden Virtemberga, pokrajinskim poslanicama i poslanicima se na sednici obratio ministar za pravdu i evropska pitanja nemačke pokrajine Baden-Viremberg Gvido Volf koji je govorio o temi sednice i bliže upoznao poslanice i poslanike sa aktuelnom politikom, ciljevima i iskustvima te pokrajine sa stanovišta regionalne saradnje.  

Sednica Skupštine AP Vojvodine„Današnji razgovori i razmena stavova u vezi sa budućnošću Evrope, pokazuju da je i vama i nama stalo do Evrope i da ideja o zajedništvu i dalje ima veliki značaj“, rekao je Volf. U tom smislu, Volf je ukazao da Nemačka pored pružanja podrške našoj zemlji u evrointegacijama, želi i da prenese iskustva koja će Srbiji i Vojvodini biti od pomoći. On je pohvalio napore Vojvodine i Srbije u približavanju Uniji i ocenio da će od ključnog značaja biti načelo vladavine prava, koje je ključ stabilnosti i napretka u kontinuitetu. Kada je reč o regionalnoj saradnji i saradnji dve regije, Volf je istakao da Evropa živi od svojih regiona, jer oni predstavljaju simbol za pronalaženje rešenja za razvoj dobre saradnje. Negovanje evropskih vrednosti, raznolikosti, pojedničanih i zajedničkih kulturnih identiteta, imaju poseban značaj u regionalnoj saradnji i zajedničkoj evropskoj perspektivi. 

„Ono što je posebno važno za Baden Virtemberg jeste saradnja u Dunavskom regionu koji nazivamo i našom „zajedničkom domovinom“. Baden Virtemberg se snažno zalaže za saradnju u okviru Dunavske regije i za jačanje lokalnih samouprava koje čine stubove takve saradnje. U tom smislu Vojvodina je izuzetno važan partner u brojnim oblastima“, naglasio je Gvido Volf.    

Sednica Skupštine AP VojvodineNakon izlaganja na temu sednice, ministr Volf je odgovarao na pitanja poslanica i poslanika u vezi sa pravnim okvirom, načinom funkcionisanja institucija, kao na pitanja u vezi sa poljoprivredom, socijalnom politikom, obrazovanjem, razmenom učenika i stručaka i o drugim prioritetima zajedničke saradnje dve regije. 

 

 

 

Napomena: aktualnosti i najave događaja su na srpskom jeziku.