24. 10. 2017.У Скупштини АПВ обележен Европски дан „Покренимо Срце“

Нови Сад, 24. октобар -  У присуству представника Ресусцитационог саветa, лекара, медицинског особља и представника Скупштине АП Војводине, данас је традиционално, пети пут по реду, у покрајинском парламенту обележен Европски дан „Покренимо срце“, који се ове године обележава под слоганом „Друштвена заједница спашава живот“.

Скупштина АП Војводине је дугогодишњи партнер Ресусцитационог савета Србије у обележавању овог дана, као и многи локални, регионални и национални парламенти који су имали слуха за препоруку Европског парламента, који је својом резолуцијом позвао на укључивање у подизање свести јавности о правовременом деловању у случају изненадног срчаног застоја.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор указао је на значај ове теме, осврћући се на чињеницу да је изненадни срчани застој нешто што се не може предвидети, а може да се догоди сваком, те на важност едукације шире друштвене заједнице о деловању у оваквим ситуацијама.

„Време је једини ресурс који се не обнавља. Из тог разлога, уколико се не делује оног момента када проблем настане, тешко да ће било која друга врста помоћи имати ефекта. Свестан сам чињенице да ми не можемо имати ону количину апарата за реанимацију колико имају много развијеније и богатије земље, али зато стицање знања о пружању помоћи не кошта ништа. И то је најмање што свако од нас може да уради за опште друштвено добро“, истакао је председник Пастор.

Представник Ресусцитационог савета Србије др. Златко Фишер рекао је да не постоји здравствени систем који у толикој мери морже да реши проблем изненадног застоја рада срца, колико то може да учини друштвена заједница, јер се овакви случајеви дешавају на послу, код куће, на улици и другим местима до којих је медицинском особљу потребно одређено време да дођу и реагују. Он је истакао и да би једно од решења могао бити нови образовни концепт којим би се у школе увела примарна обука пружања помоћи у случају срчаног застоја, те да је задатак политике и државе да препознају значај едукације у овој области.

„Веома је важна промена свести грађана о томе да могу много да учине за добробит своје породице и чланова друштвене заједнице. Ово се посебно односи на оне средине које су просторно удаљене од болница“, истакао је др. Фишер.

О својим искуствима говорили су и представници медицинског особља који су спасили много људских живота реанимацијом, као и грађани којима је правовремено деловање у тренутку срчаног застоја сачувало живот.