31. 07. 2017.Predsednik Pastor razgovarao sa delegacijom kineske Provincije Hajnan

Novi Sad, 31. jul – Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor razgovarao je danas sa delegacijom Provincije Hajnan iz Narodne Repulike Kine, koja boravi u višednevnoj poseti našoj zemlji.

Sa članovima kineske delegacije, koju je predvodio potpredsednik Stalnog odbora Provincijskog narodnog kongresa Hajnana Li Ksianšeng, predsednik Pastor i generalni sekretar Skupštine APV Nikola Banjac razmatrali su konkretne mogućnosti, kako bi se sadržajno unapredilo prijateljstvo i obostrana želja za saradnjom, potvrđena potpisanim Pismom o namerama iz oktobra 2016. godine. 

Predsednik Pastor je istakao da odlični i dinamični odnosi matičnih zemalja, Srbije i Kine, pružaju snažan podstrek regionalnim nivoima vlasti da šire i ukrupnjavaju zajedničke projekte, a da su Vojvodina i Hanjan spremne i motivisane da to što je moguće pre i sadržajnije iskoriste. 

Članovi delegacija su se složili da su poljoprivreda, prerađivačka delatnost, nove tehnologije, turizam i razmena stručnih kadrova različitih profila, oblasti u kojima bi najbrže moglo doći do povezivanja obostrano zainteresovanih kompanija, a da će predstavnici regionalnih vlasti sa obe strane nastojati da olakšaju i ubrzaju njihovo povezivanje. 

Skupština AP Vojvodine je na sednici održanoj 28. septembra 2016. godine razmatrala predlog Pisma o namerama o saradnji između AP Vojvodine i Provincije Hajnan, a u skladu sa donetim zaključcima, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Komiteta Hajnana Kineske narodne političke konusltativne konferencije Ju Hun su 24. oktobra 2016. potpisali ovo pismo. 

Pismo o namerama predstavlja izjavu volje obe pokrajine da prodube saradnju u oblasti privredne i trgovinske razmene između dve strane i aktivno sprovode razmenu i saradnju u oblastima poljoprivrede, turizma, visokih tehnologija, kulture.

Kineska Provincija Hajnan ima više od devet miliona stanovnika, a  privreda se zasniva na poljoprivredi, turizmu, industriji i preradi prirodnih resursa istoimenog ostrva Hajnan. 

 

Menţiune: actualităţile şi anunţul evenimentelor sunt în limba sârbă.