12. 06. 2017.На тематској седници Зелене парламентарне групе представљена циркуларна економија као шанса за развој Војводине и Србије

Ištvan PastorНови Сад, 12. јун 2017. године - У Скупштини  Аутономне покрајине Војводине данас је одржана тематска седница Зелене парламентарне групе посвећена промоцији циркуларне економије, као новом економском моделу који има за циљ да поспеши домаћи привредни развој удруживањем економских потенцијала, уз поштовање стандарда из области заштите животне средине.

Предности транзиције домаће привреде ка оваквом новом економском моделу који успешно функционише у развијеним државама, посебно у Скандинавији, захтева промену пословне свести и стварање оквира за увођење и примену такозваног чистијег начина производње и прераде, одржавања и промета производа уз строгу заштиту животне средине. 

За Републику Србију, циркуларна економија представља велики изазов и шансу за привредни развој, а један од циљева јесте и да Србија постане лидер у региону у области циркуларне економије, поручено је данас са тематске седнице Зелене парламентарне групе у Скупштини Војводине.  

Седницу је подржао председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштван Пастор, а заједнички су је реализовали Мисија ОЕБС у Србији и Зелена парламентарна група посланика у Скупштини АП Војводине.

Majkl UjheharaУводним обраћањем, седницу су отворили председник покрајинске Скупштине Иштван Пастор и заменик Шефа Мисије ОЕБС у Србији, Мајкл Ујехара (Michael Uyehara).

Поздрављајући скуп, председник Пастор је изразио задовољство данашњом седницом наглашавајући да је тема циркуларне економије пун погодак, јер се ради о изузетно важној теми о којој се у јавности мало зна. Он је оценио да је тематска седница Зелене парламентарне групе посвећена представљању циркуларне економије у Србији допринос напорима да се повећа свест о значају тог вида привредног развоја и честитао Зеленој парламентарној групи и Мисији ОЕБС што су уприличили такав скуп у покрајинској Скупштини.

„Уважене даме и господо, велико ми је задовољство што смо се данас овде у Скупштини окупили у овако великом броју. Мислим да говоримо о веома важној теми о којој не знамо баш много. Али, ако би смо сада решили да се мало поиграмо и да направимо анкету међу грађанкама и грађанима на улици и да их питамо шта знају о кружној привреди мислим да више од 90 одсто испитаника не би знало готово ништа о томе. Зато, мислим да је ова данашња седница пун погодак и желим да честитам Зеленој парламентарној групи и Мисији ОЕБС што су данас овде организовали овај стручни  скуп. Ми смо по питању данашње теме још увек далеко од неких развијених земаља као што су на пример скандинавске земље, пре свих Шведска која увози смеће, а то чине и друге развијене европске земље. Ми се још увек боримо са одређеним проблемима као што су раздвајање смећа или дивље депоније и зато је потпуно нормално што смо покренули ова питања и предузели кораке са циљем да подижемо свест о значају теме о којој говоримо. Ако посматрамо Војводину у овом смислу, видећемо колико има енергије коју треба уједињити и надам се да ћемо сви заједно у томе успети“, рекао је председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и пожелео учесницама и учесницима успешан рад.     

Branislava JeftićЗаменик Шефа Мисије ОЕБС у Србији, Мајкл Ујехара истакао је да та организација ради на три димензије у Србији, а то су безбедност, економија и људска права. Он је изразио задовољство заједничком сарадњом и узајамном подршком између те међународне организације и Скупштине АП Војводине.

“ Мисија ОЕБС подржава овакав концепт хумане безбедности.  Животна средина је безбедносни термин, а ресурси нису бекрајни  зато се увођењем концепта циркуларне енергије могу елиминисати потенцијалне опасности“, рекао је Ујехара. Поента је да се са профитног модела пређе на модел самоодрживости и поновне употребе ресурса. Војводина и Србија су ту већ направиле прве кораке. Оваква промена у привредном развоју Србију води у правцу да постане лидер у региону“, рекао је Ујехара.  

„Неформална Зелена парламентарна група је у свом Годишњим плану зацртала читав низ активности које имају за циљ заштиту и унапређење стања у области животне средине и одрживог развоја,  и то пре свега кроз едукацију наших посланика али и других доносиоца одлука који долазе из различитих локалних самоуправа и општина са циљем да они у својим срединама накнадно могу да представе примере добре праксе у области заштите животне средине и одрживог развоја и да иницирају неке добре идеје или решења на локалу. Да би смо то спровели, интензивирали смо и заједничку сарадњу са државним органима, међународним и домаћим организацијама, сродним радним телима на свим нивоима, са невладиним сектором, стручном јавношћу и наравно са медијима. 

Branislava JeftićДанашња тематска седница, коју заједнички реализујемо са Мисијом ОЕБС у Србији и уз подршку председника Скупштине Иштвана Пастора, има за циљ да промовише значај циркуларне економије за одрживи развој широм Србије. Познато је да је зелена економија будућност привредног напретка и самоодрживости и да доноси велики број нових радних места.  Зато смо овде у Скупштини Војводине окупили велики број релевантних чинилаца који ће нас ближе упознати са концептом и принципима циркуларне економије и њеним предностима које проистичу из увођења такозваног чистог начина производње, одржавања и промета производа. Представљањем примера добре праксе, бићемо у прилици да видимо смернице  ка увођењу и значајнијој примени циркуларне економије у нашој националној привреди“, казала је у свом обраћању председница Зелене парламентарне групе  у Скупштини АП Војводине Бранислава Јефтић.

Тематској седници Зелене парламентарне групе присисутвовали су и потпредседници Скупштине АП Војводине, покрајински посланици, представници ресорних државних органа, локалних самоуправа, Привредне коморе Србије, Мисије ОЕБС, Немачке  организације за техничку сарадњу (ГИЗ) и друга заинтересована лица, са циљем да размене искуства и да се ближе упознају са концептом и принципима циркуларне економије и њеним предностима.

Branislava JeftićНа седници је представљена актуелна позиција Србије у овој области, односно законски оквири, њихово прилагођавање стандардима ЕУ, представљене су обавезе које произилазе из нове законске регулативе, затим  стратешки циљеви, изазови, досадашњи резултати, као и наредни кораци.