26. 11. 2014.У Бачком Петровцу одржана прва у низу трибина под називом: “Заједно у борби против насиља над женама“

Okrugli sto: Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženamaБачки Петровац/ Нови Сад, 26. новенмбар 2014. године - Представници покрајинских механизама за родну равноправност у оквиру обележавања Међунардодне кампање „16 Дана активизма у борби против насиља над женама“, одржали су данас у Бачком Петровцу округли сто на тему: „ Заједно против насиља над женама“. 

Бачки Петровац је општина која је пример добре праксе у примени мултисекторског приступа у превенцији, спречавању и заштити од насиља над женама, због чега је између осталог, и одабрана за једну од војвођанских општина у којима се одржавају округли столови на поменуту тему. На округлом столу су представљени рад покрајинских механизама за родну равноправност, актуелно стање у овој области и искуства домаћина, локалне самоуправе, са акцентом на значај умрежавања свих расположивих капацитета у циљу ефикаснијег спречавања насиља, подизања свести о том проблему, заштите и пружања пуне подршке жртвама које су претрпеле неки облик насиља. 

О поменутим темама на скупу су говориле: Маја Седларевић, заменица координаторке Женске парламентарне мреже у Скупштини АП Војводине,  Даница Тодоров, заменица Покрајинског заштитника грађана – омбудсмана за област равноправности полова и Весна Шијачки, директорка Покрајинског завода за равноправност полова. У име представника домаћина говорили су: Павел Марчок, председник општине Бачки Петровац, Катарина Зорњанова, председница општинског Савета за родну равноправност и представници Полицијске станице, Центра за социјални рад и Дома здравља у Бачком Петровцу.

Обраћајући се присутнима, заменица координаторке Женске парламентарне мреже у покрајинској Скупштини МUčesnici skupa u Bačkom Petrovcuаја Седларевић казала је да покрајински механизми заједнички годинама уназад не само да обележавају кампању „16 Дана активизма у борби против насиља над женама“, већ и да стратешки наступају у решавању овог глобалног безнбедносног проблема.
„Обележавање 16 дана активизма смо и ове године започели великом конференцијом у Скупштини АП Војводине, где смо на једном месту окупили релевантне чиниоце из ове области.
„Наша жеља је да сваке године укажемо на овај друштвени проблем и на могућа решења. Прошле године се испоставило да је било веома добро што смо обилазили локалне самоуправе у Војводини и што смо се на тај начин на лицу места информисали о томе како су повезане и умрежене локалне организације, институције и механизми родне равноправности, са једне стране и са друге, што смо били у прилици да локалне самоуправе упознамо са свим механизмима за равноправност полова који су нам на расплагању“, казала је Седларевићева. Она је подсетила и да је насиље над женама најраспрострањенији облик насиља са којим се још увек не суочавамо системски.
„Управо због тога смо се и одлучили да обилазимо локалне самоуправе и упознајемо људе шта је то што је од механизама у покрајини доступно и шта можемо заједно да урадимо. Свакој жртви насиља морамо да покажемо да није сама и да можемо да јој пружимо пуну подршку“, рекла је Маја Седларевић.

Поздрављајући скуп, председник општине Павел Марчок се захвалио представницима покрајине на посети и изразио задовољство постојањем и добром сарадњом локалних механизама, општинског Савета за равноправност полова, Центра за социјални рад, Црвеног крста, Дома здравља, Удружења жена и Полицијске станице, који заједнички раде на сузбијању овог проблема.

Diskusija na okruglom stolu u Bačkom PetrovcuПредседница локалног Савета за родну равноправност Катарина Зорњанова, нагласила је да Бачки Петровац важи за веома активну и добро информисану средину, када је у питању спречавање насиља над женама. Она је истакла да у Петровцу већ две ипо године постоји општински интерни тим за спречавање породичног насиља који добро функционише на основу потписаног споразума између поменутих локалних институција. „У Бачком Петровцу је прошле године било 17 пријава за породично насиље а ове године, било је и једно измештање жртве са децом у Сигурну кућу. Имамо тачно утврђене процедуре у случајевима ове врсте насиља и настојимо да их у случају потребе сви заједно у потпуности спроведемо у дело“, рекла је Катарина Зорњанова.

Даница Тодоров је представила рад Покрајинског заштитника грађана у области превенције и спречавања насиља у породици и говорила о актуелном стању у покрајини.
„Стварањем законодавног оквира за спречавање насиља у породици, отпочео је активнији рад на подизању свести о значају овог проблема и на заштити жртава. Настојимо да свим институцијама и тужилаштву и полицији, центрима за социјални рад, дајемо одговарајуће препоруке и да континуиранио радимо на умрежавању свих фактора у циљу јачања капацитета и бољег решавања овог проблема. Држава је обећала строжије казне за насилнике, као и да ће прогањање бити кривично дело, обећане су и хитне мере заштите за жртве насиља, али то још увек није испуњено, тако да имамо још пуно посла.
Primeri dobre prakse borbe protiv porodičnog nasilja u Bačkom PetrovcuКада је реч о значају мултисекторског приступа, захваљујући таквом приступу покрајинских механизама дошло је до тога да је АП Војводина прва усвојила Стратегију за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима, а данас и до тога да поново имамо припремљену нову Стратегију чије се доношење очекује у наредном периоду“, казала је Даница Тодоров. Према речима директорке Покрајинског завода за равноправност полова Весне Шијачки, насиље над женама је тема која има најјаснију поруку да је заједништво и умрежавање мехнизама за родну равноправност и борбу против породичног насиља један од кључних фактора за успешно решавање овог друштвеног и безбедносног проблема.

У наставку заједничких активности покрајинских механизама за родну равноправност у оквиру кампање "16 дана активизма у борби против насиља над женама", поред Бачког Петровца, округли столови на тему заједничке борбе против насиља над женама биће одржани и у Житишту, Бечеју, Апатину, Инђији и Новом Кнежевцу, док ће у Новом Саду бити одржани семинари из ове области.