26. 11. 2014.U Bačkom Petrovcu održana prva u nizu tribina pod nazivom: “Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama“

Okrugli sto: Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženamaBački Petrovac/ Novi Sad, 26. novenmbar 2014. godine - Predstavnici pokrajinskih mehanizama za rodnu ravnopravnost u okviru obeležavanja Međunardodne kampanje „16 Dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“, održali su danas u Bačkom Petrovcu okrugli sto na temu: „ Zajedno protiv nasilja nad ženama“. 

Bački Petrovac je opština koja je primer dobre prakse u primeni multisektorskog pristupa u prevenciji, sprečavanju i zaštiti od nasilja nad ženama, zbog čega je između ostalog, i odabrana za jednu od vojvođanskih opština u kojima se održavaju okrugli stolovi na pomenutu temu. Na okruglom stolu su predstavljeni rad pokrajinskih mehanizama za rodnu ravnopravnost, aktuelno stanje u ovoj oblasti i iskustva domaćina, lokalne samouprave, sa akcentom na značaj umrežavanja svih raspoloživih kapaciteta u cilju efikasnijeg sprečavanja nasilja, podizanja svesti o tom problemu, zaštite i pružanja pune podrške žrtvama koje su pretrpele neki oblik nasilja. 

O pomenutim temama na skupu su govorile: Maja Sedlarević, zamenica koordinatorke Ženske parlamentarne mreže u Skupštini AP Vojvodine,  Danica Todorov, zamenica Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za oblast ravnopravnosti polova i Vesna Šijački, direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova. U ime predstavnika domaćina govorili su: Pavel Marčok, predsednik opštine Bački Petrovac, Katarina Zornjanova, predsednica opštinskog Saveta za rodnu ravnopravnost i predstavnici Policijske stanice, Centra za socijalni rad i Doma zdravlja u Bačkom Petrovcu.

Obraćajući se prisutnima, zamenica koordinatorke Ženske parlamentarne mreže u pokrajinskoj Skupštini MUčesnici skupa u Bačkom Petrovcuaja Sedlarević kazala je da pokrajinski mehanizmi zajednički godinama unazad ne samo da obeležavaju kampanju „16 Dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“, već i da strateški nastupaju u rešavanju ovog globalnog beznbednosnog problema.
„Obeležavanje 16 dana aktivizma smo i ove godine započeli velikom konferencijom u Skupštini AP Vojvodine, gde smo na jednom mestu okupili relevantne činioce iz ove oblasti.
„Naša želja je da svake godine ukažemo na ovaj društveni problem i na moguća rešenja. Prošle godine se ispostavilo da je bilo veoma dobro što smo obilazili lokalne samouprave u Vojvodini i što smo se na taj način na licu mesta informisali o tome kako su povezane i umrežene lokalne organizacije, institucije i mehanizmi rodne ravnopravnosti, sa jedne strane i sa druge, što smo bili u prilici da lokalne samouprave upoznamo sa svim mehanizmima za ravnopravnost polova koji su nam na rasplaganju“, kazala je Sedlarevićeva. Ona je podsetila i da je nasilje nad ženama najrasprostranjeniji oblik nasilja sa kojim se još uvek ne suočavamo sistemski.
„Upravo zbog toga smo se i odlučili da obilazimo lokalne samouprave i upoznajemo ljude šta je to što je od mehanizama u pokrajini dostupno i šta možemo zajedno da uradimo. Svakoj žrtvi nasilja moramo da pokažemo da nije sama i da možemo da joj pružimo punu podršku“, rekla je Maja Sedlarević.

Pozdravljajući skup, predsednik opštine Pavel Marčok se zahvalio predstavnicima pokrajine na poseti i izrazio zadovoljstvo postojanjem i dobrom saradnjom lokalnih mehanizama, opštinskog Saveta za ravnopravnost polova, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, Doma zdravlja, Udruženja žena i Policijske stanice, koji zajednički rade na suzbijanju ovog problema.

Diskusija na okruglom stolu u Bačkom PetrovcuPredsednica lokalnog Saveta za rodnu ravnopravnost Katarina Zornjanova, naglasila je da Bački Petrovac važi za veoma aktivnu i dobro informisanu sredinu, kada je u pitanju sprečavanje nasilja nad ženama. Ona je istakla da u Petrovcu već dve ipo godine postoji opštinski interni tim za sprečavanje porodičnog nasilja koji dobro funkcioniše na osnovu potpisanog sporazuma između pomenutih lokalnih institucija. „U Bačkom Petrovcu je prošle godine bilo 17 prijava za porodično nasilje a ove godine, bilo je i jedno izmeštanje žrtve sa decom u Sigurnu kuću. Imamo tačno utvrđene procedure u slučajevima ove vrste nasilja i nastojimo da ih u slučaju potrebe svi zajedno u potpunosti sprovedemo u delo“, rekla je Katarina Zornjanova.

Danica Todorov je predstavila rad Pokrajinskog zaštitnika građana u oblasti prevencije i sprečavanja nasilja u porodici i govorila o aktuelnom stanju u pokrajini.
„Stvaranjem zakonodavnog okvira za sprečavanje nasilja u porodici, otpočeo je aktivniji rad na podizanju svesti o značaju ovog problema i na zaštiti žrtava. Nastojimo da svim institucijama i tužilaštvu i policiji, centrima za socijalni rad, dajemo odgovarajuće preporuke i da kontinuiranio radimo na umrežavanju svih faktora u cilju jačanja kapaciteta i boljeg rešavanja ovog problema. Država je obećala strožije kazne za nasilnike, kao i da će proganjanje biti krivično delo, obećane su i hitne mere zaštite za žrtve nasilja, ali to još uvek nije ispunjeno, tako da imamo još puno posla.
Primeri dobre prakse borbe protiv porodičnog nasilja u Bačkom PetrovcuKada je reč o značaju multisektorskog pristupa, zahvaljujući takvom pristupu pokrajinskih mehanizama došlo je do toga da je AP Vojvodina prva usvojila Strategiju za zaštitu žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima, a danas i do toga da ponovo imamo pripremljenu novu Strategiju čije se donošenje očekuje u narednom periodu“, kazala je Danica Todorov. Prema rečima direktorke Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Vesne Šijački, nasilje nad ženama je tema koja ima najjasniju poruku da je zajedništvo i umrežavanje mehnizama za rodnu ravnopravnost i borbu protiv porodičnog nasilja jedan od ključnih faktora za uspešno rešavanje ovog društvenog i bezbednosnog problema.

U nastavku zajedničkih aktivnosti pokrajinskih mehanizama za rodnu ravnopravnost u okviru kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", pored Bačkog Petrovca, okrugli stolovi na temu zajedničke borbe protiv nasilja nad ženama biće održani i u Žitištu, Bečeju, Apatinu, Inđiji i Novom Kneževcu, dok će u Novom Sadu biti održani seminari iz ove oblasti.

Napomena: aktualnosti i najave događaja su na srpskom jeziku.