06. 09. 2013.Иницијатива за формирање Женске парламентарне мреже у Скупштини Војводине

 

Нови Сад, 6. септембар – Поводом иницијативе за формирање Женске парламентарне мреже у Скупштини АП Војводине, коју је покренуо Одбор за равноправност полова Скупштине АПВ, у Чортановцима је данас одржан округли сто на којем су посланице покрајинског парламента и остали учесници разговарали о потреби и значају оваквог удруживања. 

 

Председник Скупштине АПВ Иштван Пастор истакао је да ову иницијативу доживљава као веома важну и да она сазлужује пуну подршку.

 

„Корпус људских права незамислив је без женских права, а проблем настаје и разлика се уочи углавном онда када се са речи пређе у реалност. Због тога пуним капацитетом треба подржати сваку иницијативу која може дати допринос остваривању тих права у реалност и стварању правичнијег и слободнијег друштва“, истакао је Пастор. 

Он је нагласио да се Скупштина Војводине и до сада трудила да трасира пут и чини конкретне кораке на стварању тог правичнијег друштва, па је тако и пре него што је то учињено на националном нивоу, уведена институција омбудсмана и донета стратегија за борбу против насиља над женама.

„Иницијатива за формирање женске парламентарне мреже у Скупштини Војводине је још један корак у том смеру. Оно што је сигурно јесте да се ствари неће и не могу саме променити, већ то морамо учинити ми. Није мали број примера кроз историју који нам говоре да су ствари које су некад изгледале немогуће, а тичу се људских права, постале реалност“, рекао је Пастор.

Председница Одбора за равноправност полова Скупштине АПВ Стојанка  Лекић,на чију иницијативу је овај почетни састанак и одржан, нагласила је да циљ формирања женске парламентарне мреже у покрајинском парламенту мотивисан жељом и намером да се више пажње посвети женским питањима али и свим другим важним питањима из женског угла. 

Према њеним речима, чињеница је да је неопходно створити услове за за учешће већег броја жена на позицијама одлучивања и утицаја, а да њихова међусобна сарадња, комуникација и размена искуства може помоћи да се статистика промени. 

О важности родне равноправнавности са учесницама је разговарала и Соња Лихт, председница београдског Фонда за политичку изузетност, и представници ОЕБС-а који су такође пружили пуну подршку оваквој иницијативи. Своја искуства пренеле су и Марија Обрадовић и Гордана Чомић, народне посланице,  представнице Женске  парламентарне мреже Народне скупштине Републике Србије