17. 05. 2018.Delegacija Istre završila posetu APV obilaskom poljoprivrednih gazdinstava u Sremu

Laćarak/Mala Remeta, 16. maj – Obilaskom porodičnog preduzeća koje se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda „But & Co“ u Laćarku, kompanije „ATOS FRUCTUM“ i vinarije „Deurić“ u Maloj Remeti, gde je predstavljen i brend porodice Radojčić iz Jaska „Domaći kravlji sir - Friški jazački“, visoka delegacija Istarske županije završila je dvodnevnu posetu AP Vojvodini.

Predvođeni predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom i predsednikom Skupštine Istarske županije Valterom Drandićem, članovi istarske delegacije i članovi Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine, imali su priliku da se upoznaju sa uspešenim poljoprivrednim preduzećima iz Srema, kojima je zajednički imenitelj potpuna posvećenost visokom kvalitetu proizvoda i modernizaciji, ali i očuvanju tradicionalnih načina proizvodnje.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je nameru da se gostima iz Istre predstave proizvodi i preduzeća koja će pokazati da je Vojvodina, kao primarno poljoprivredna regija, uhvatila korak sa budućnošću. On je dodao da su AP Vojvodina i Istarska županija odlučne u nameri da još snažnije sarađuju, pre svega u oblastima poljoprivrede, turizma, obrazovanja i nauke, jer je potencijal te saradnje nesaglediv i dodatno potpomognut snažnim prijateljstvom. 

Predsednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić istakao je da ga raduju budući zajednički projekti, o kojima se razgovaralo tokom posete, te da spoj Istre i Vojvodine, „mora i ravnice“, donosi benefite od kojih, što je najvažnije, korist imaju građani dve regije.

Pored predsednika Drandića, delegaciju Istarske županije činili su i načelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, vodoprivredu i ribarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, predsednica Odbora za gospodarstvo i turizam Skupštine Istarske županije Sanja Radolović, predsednica Odbora za međunarodnu saradnju i EU integracije i predsednica Grupe prijateljstva Skupštine Istarske županije i Skupštine APV Cinzia Počeko Kranjec, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Igor Merlić, direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabati i pomoćnica sekretara Istarske županije Melita Ferenčić.