12. 05. 2018.AP Vojvodina i Istarska županija učvršćuju partnerstvo

Pazin/Novi Sad, 12. maj – Delegacija Skupštine AP Vojvodine, predvođena predsednikom Skupštine Ištvanom Pastorom, razgovarala je u Pazinu sa najvišim predstavnicima Istarske županije, sa kojima AP Vojvodina neguje dugogodišnje partnerstvo i uspešnu saradnju.

Nakon sastanka u Skupštini Istarske županije sa predsednikom Skupštine Istarske županije Valterom Drandićem i saradnicima, predsednik Pastor je najavio da će članovi Odbora za poljoprivredu Istarske županije već sledeće nedelje, u toku održavanja 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, biti gosti Skupštine APV. Oni će zajedno sa članovima Odbora za poljoprivredu Skupštine APV, pored posete Sajmu, posetiti i Institut „Biosens“, kao i nekoliko uspešnih poljoprivrednih preduzeća i gazdinstava. 

Pastor je podsetio i na to da je, s ciljem daljeg zbližavanja i planiranja zajedničkih aktivnosti, početkom ove godine doneta Odluka o obrazovanju Poslaničke grupe prijateljstva sa Istarskom županijom.

„Želimo da iskoristimo veoma uspešna iskustva i pozitivne rezultate koje je Istra ostvarila u razvoju održivog ruralnog turizma,brendiranja lokalnih poljoprivrednih proizvoda, kreiranju projekata za male poljoprivredne proizvođače. Za Vojvodinu su ta iskustva veoma važna jer puno pomažu revitalizaciji i razvoju seooskih sredina“, rekao je Pastor i dodao da su za AP Vojvodinu korisna i iskustva koje je Istra imala u procesu približavanja Hrvatske Evropskoj uniji. Pastor je dodao i da Istra, kao turistička regija, ima veoma izražen cilj za predstavljanjem u AP Vojvodini, kao i za plasmanom poljoprivrednih proizvoda iz Vojvodine.

Presdsednik Skupštne Istarske županije Valter Drandić naglasio je da su Vojvodina i Istra prijateljske regije koje imaju zajednički cilj da bliski institucionalni kontakti ožive kroz zajedničke projekte i veze građana sa oba područja. On je ponovio spremnost Istarske županije da AP Vojvodini prenese svoja iskusta vezana za kreiranje projekata koji se finansiraju iz fondova EU, s obzirom na to da je Istra jedna od najuspešnijih hrvtaskih županija po ovom pitanju. 

Pored predsednika Pastora, delegaciju Skupštine Vojvodine čine i poslanici Skupštine AP Vojvodine, Matija Kovač i Vesna Prćić, predsednik i zamenica predsednika Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine APV sa Skupštinom Istarske županije, kao i Nenad Borović i Nada Mandić, predsednik i zamenica predsednika Odbora za poljoprivredu Skupštine APV. 

Pre sastanaka u Skupštini Istarske županije, delegacija Skupštine APV obišla je Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču, gde ih je direktor ovog uspešnog naučnog Instituta Dean Ban upoznao sa mnogobrojnim aktivnostima koje sprovode u cilju razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, promocije turizma i ukupnog privrednog napretka Istarske županije. 

 

Please note: current affairs and announcements are in the Serbian language.