04. 12. 2017.У Малом Иђошу одржана трибина „Заједно против насиља над женама“

Ženska parlamentarna mrežaНови Сад/Мали Иђош, 4. децембар – У Малом Иђошу је данас одржана јавна трибина под називом „Заједно против насиља над женама“. Ово је прва у низу јавних трибина које у оквиру обележавања Међународне кампање "16 дана активизма против насиља над женама“, организују Женска парламентарна мрежа и Одбор за равноправност полова Скупштине Ауотномне покрајине Војводине у сарадњи са локалним самоуправама у Војводини. 

Поред представница Женске парлментарне мреже и Одбора за равноправност полова покрајинске Скупштине, трибини су присуствовали и представници општине Мали Иђош, одборнице локалног парламента, представнице и представници општинских радних тела за родну равноправност, МУП-а, Центра за социјални рад, суда, представнице и представници невладиног сектора и заинтересована јавност.

У циљу свеобухватног рада и заједничког деловања у борби против  насиља над женама, домаћинима је на трибини представљен рад покрајинских механизама за родну равноправност, о чему је испред Женске парламентарне мреже говорила покрајинска посланица и чланица те мреже Миа Страјин, председница Одбора за равноправност полова Ана Томанова Маканова и члан тог Одбора Горан Гонђа, као и Светлана Селаковић, в.д. помоћница покрајинског секретара за демографију и равноправност полова.

На трибини су размењена искуства и идеје у погледу ефикаснијег деловања на спречавању родно заснованог насиља, било је речи о примени и ефектима прописа у овој области и мерама подршке на нивоу Покрајине. Сагледане су могућности институционалне и међусекторске сарадње и пружена је подршка јачању механизама родне равноправности на локалном нивоу. 

Ženska parlamentarna mrežaЧланица Женске парлментарне мреже Миа Страјин нагласила је да о проблему породичног насиља и насиља над женама мора да се говори стално, а не само за време Међународне кампање „16 дана активизма у борби против насиља над женама“. 

„То је проблем целог друштва, а не само жена и морамо стално подсећати да нема толеранције на насиље над женама. Зато смо ми данас овде да вас подржимо, да чујемо ваша искуства и идеје и да заједно радимо на томе. На оваквим трибинама можемо да подижемо свест о значају овог проблема, да подстакнемо да се свако насиље пријави и да помогнемо сарадњу“, казала је између осталог Миа Страјин. Полазећи од наведеног, Миа Страјин је локалним одборницама иницирала и предложила да у општини формирају женску одборничку мрежу, у циљу боље сарадње и веће ефиксаности.

Председница Одбора за равноправност полова Ана Томанова Маканова нагласила је значај мултисекторског приступа и рада на превенцији и спречавању насиља над женама и спречавању других облика родно засновсног насиља, као и на потребу пружања подршке свим жртвама насиља. 

Ženska parlamentarna mreža„Заједничким снагама радимо на освешћивању о препознавању насиља и на подршци жртвама. Желимо да поручимо да је насиље над женама злочин. На нивоу покрајине направљен је координациони тим и план  читавог низа активности, а важан део тог плана су управо и трибине у локалним самоуправама“, казала је Томанова Маканова.

Након конструктивне дискусије, учеснице и учесници трибине, једногласно су донели следеће закључке:

1.Предлаже се континуирано указивање на важност подизања свести јавности о постојању насиља над женама и у породици, наставак едукације професионалаца и спровођења пројеката који треба да унапреде одговор друштва на проблем које изазива насиље у породици, односно заштиту свих оних који су преживели насиље у породици; 

2.Предлаже се унапређење мултисекторске сарадње институција да препознају насиље, правовремено реагују и поштују утврђене процедуре у поступању у складу са надлежностима, јер је то од суштинског значаја за успешно суочавање са насиљем над женама и у породици, а примери добре праксе показују да тамо где институције сарађују има резултата; 

3.Предлаже се успостављање сарадње са организацијама цивилног друштва и подршка органима и институција њиховим активностима у спречавању и борби против насиља над женама и у породици;

4.Мора постојати политичка воља и институционална подршка у решавању проблема насиља у породици;

5.Неопходно је радити на умрежавању, повезивању и јачању свих расположивих капацитета и постојећих актера у борби против породичног насиља;

6.Радити на формирању локалних механизама за равноправност полова, њиховој сарадњи са сродним институцијама и организацијама, постојећим механизмима на вишим нивоима, као и преношење искустава и примера добре праксе, како би се заокружио цео процес;

7.Иницирати у локалним самоуправама (у којима још нису донешени) потписивање Протокола о сарадњи између Центара за социјални рад са локалном самоуправом, полицијом, тужилаштвом, здравственим установама, као и са школама и другим институцијама и организацијама о обједињеном у умреженом приступу за решавање насиља у породици;

8.Женска парламентрана мрежа ће континурано радити на успостављању (и оснаживању) сарадње са одборницама скупштина општина/градова у циљу постизања системских предуслова за спровођење политика једнаких могућности. С тим у вези Женска парламентарна мрежа Скупштине АП Војводине ће давати подршку за оснивање женских одборничких мрежа на локалном нивоу, као вида удруживања одборница у циљу промоције и примене права који су гарант парламентарне демократије и људских слобода.

Ženska parlamentarna mrežaНакон трибине, у знак подршке Међународној кампањи "16 дана активизма против насиља над женама“, у присуству представница и представника покрајинских и локалних механизама родне равноправности, зграда Центра за социјални рад у Малом Иђошу  рефлектором је осветљена са наранџастом бојом. Наредне трибине „Заједно против насиља над женама“ биће одржане у Ади, Врбасу и у Оџацима.