08. 06. 2017.Predsednik Pastor na Međunarodnom naučnom skupu „Pravosuđe i mediji“ na Paliću

Ištvan PastorPalić/Novi Sad, 08. jun - Predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor i direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja dr Ivana Stevanović, otvorili su danas na Paliću 29. Međunarodni naučni skup „Pravosuđe i mediji“.

Međunarodni naučni skup na Paliću posvećen pravosuđu i medijima održava se dva dana, 08. i 09. juna. Organizator je Institut za kriminološka i sociološka istraživanja u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Misijom OEBS u Srbiji. Na temu saradnje pravosuđa i medija koja je kroz Poglavlje 23 i bitan preduslov u pregovorima Srbije za pristup Evropskoj uniji, na dvodnevnom skupu razgovaraju predstavnici državnih organa, sudije, tužioci, ombudsmani i novinari iz zemlje i regiona.

Obraćajući se stručnoj javnosti, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je zadovoljstvo pozivom da govori na otvaranju ovog skupa, jer to predstavlja ne samo veliku čast, nego i ozbiljan izazov.

Ištvan Pastor„Kako govoriti o dva stuba demokratije, kako govoriti pred kredibilnim predstavnicima struke, uvaženim predstavnicima ne samo političke, već i univerzitetske, medijske  i pravosudne zajednice na temu „Pravosuđe i mediji“, upitao je predsednik Pastor. 

„Dozvolite mi da otvorim temu pitanjem: šta je to što povezuje dva poziva, po čemu su slični mediji i pravosuđe? Po mom sudu, oba poziva se bave traganjem za pravdom i istinom, za nečim što je skriveno, oba poziva bi trebalo da brane društvo od arbitrarnosti vlasti, oba poziva bi trebalo da održavaju balans vlasti i budu kočnica vlasti.“  

Traganje za odgovorima je dugotrajan proces, ali ono što je sigurno je da ne možemo govoriti o medijskim slobodama i nezavisnosti pravosuđa bez razumevanja političkog konteksta, tačnije, bez dve dimenzije odgovornosti – to je odgovornost politike za kreiranje zakonodavnog okvira ali i odgovornost javnog mnenja.  

Želim da kažem da su sistemom spojenih sudova svi nivoi odgovornosti,  a tu mislim na odgovornost politike, odgovornost pravosuđa, odgovornost medija i javnog mnenja povezani. Suština je u tome da sloboda medija u velikoj meri zavisi i od javnog mnjenja.  

Ako govorimo o temi „Pravosuđe i mediji“ opisujući je kroz sistem spojenih sudova odgovornosti, čini mi se da su nastojanja da mediji postanu institucionalna osnova slobodne javnosti daleko od realnosti društava u tranziciji. Da bi mediji zaista postali jedan od stubova u procesima demokratske i institucionalne konsolidacije, kako je to predviđeno i Akcionim planom za realizaciju poglavlja 23 “Pravosuđe i osnovna prava”, nephodno je da svi društveni subjekti preuzmu svoj deo odgovornosti“, kazao je predsednik Pastor i dodao:

Ištvan Pastor„Istraživači medija i demokratije se slažu u jednom - mediji igraju nezamenljivu ulogu u demokratskim procesima, u tumačenju društvenih problema i njihovom razumevanju. Ali, još jednom podsećam na odgovornost svih društvenih subjekata u kreiranju obrazovne, pravno-političke kulture i kvalifikovanog javnog mnenja – jer, ako želimo da razumemo stvarnost, potrebno je da se ukrste stavovi i različite perspektive velikog broja sagovornika. Siguran sam da će svi učesnici ovog naučnog skupa temeljno promišljati teme racionalnog prosuđivanja i prava na izbor, slobode izbora, političke i javne odgovornosti, poverenja u medije i pravosuđe. Razgovaraće se o problemima koji se javljaju na relaciji mediji – društvo – država, ali suštinski sve vreme će se govoriti samo o slobodi, o slobodi izbora i pravu na izbor.  Sloboda i pravo na izbor je ono što nas čini pre svega odgovornim“, rekao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor u svom obraćanju na otvaranju Međunarodnog naučnog skupa „Pravosuđe i mediji.

U uvodnom delu na skupu su govorili i dr Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima Republike Srbije za vođenje pregovora sa EU, Čedomir Backović, predsednik Pregovaračke grupe za Poglavlje 23, Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije, Majkl Ujehara, (Michael Uyehara) zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji, Ferenc Molnar, predsednik Višeg suda u Subotici i Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

 

 

Please note: current affairs and announcements are in the Serbian language.