07. 06. 2017.Председник Пастор присуствовао отварању „АМЕТЕК“ бизнис кампуса у Суботици

Ištvan PastorНови Сад/Суботица, 07. јун - Педседник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштван Пастор, присуствовао је данас у Суботици свечаном отварању „АМЕТЕК“ бизнис кампуса. 

Нови погон те компаније у Суботици свечано је отворио председник Србије Александар Вучић, а отварању су присуствовали и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скот, министар привреде Горан Кнежевић,градоначелник Суботице Богдан Лабан, председник ЕМГ "АМЕТЕК" Тимоти Џонс, директор "АМЕТЕК" Србија Слободан Анић и други угледни гости.

Обраћајући се присутнима, председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштван Пастор изразио је задовољство отварањем нове фабрике компаније „АМЕТЕК“ у Суботици и наставком добре сарадње са представницима Републике на реализацији програма привредног развоја.

Он је оценио да је Суботица била носилац привредног развоја управо у време када је имала јаку металску индустрију и додао да за њега као Суботичана, отварање новог „АМЕТЕК“ бизнис кампуса у том граду, заједном са пословним идејама те компаније, значи да Суботица доживљава своју „реиндустријализацију“.Председник Пастор је честитао и захвалио се представницима компаније „АМЕТЕК“ и пожелео им успешан рад.

„Надам се да ћете бити успешни и да ћете убедити и ваше пословне партенере да дођу и послују овде код нас у Суботици, Војводини и Србији, јер је то добро место за бизнис и за живот“, казао је председник Пастор.

Ištvan PastorПредседник Покрајинске владе Игор Мировић захвалио се америчкој компанији "АМЕТЕК" на одлуци да свој капитал уложи у Суботицу. "За нас је то важна одлука, јер ће компанија "АМЕТЕК" не само створити добит преко улагања капитала, већ ће кроз порезе и таксе омогућити да наш буџет буде пунији", казао је овом приликом Мировић додајући да ће то допринети и великим јавним инвестицијама у Суботици, између осталог и завршетку Ипсилон крака Коридора 10. Све ће то допринети да Суботица, Војводина и Србија изгледају много боље, казао је Мировић и поручио да "АМЕТЕК" може да рачуна на Покрајинску владу.

Председник Србије Александар Вучић који је свечано пустио у рад нову фабрику, обраћајући се радницима рекао је да без њих нико не би желео да инвестира у Србију. "Од чекања будућности нема ништа, али ако будемо вредно радили дочекаћемо лепу будућност", поручио је Вучић и захвалио се америчкој амбасади која, како је рекао, стално ради на привлачењу нових инвеститора. Вучић је додао и да нова фабрика има 10. хиљада квадрата, да ће у њој посао добити 500 радника и да она представља резултат напора да се привуку нови инвеститори, а Влада Србије овог пута није дала субвенције.

Ištvan PastorАмбасадор САД у Србији Кајл Скот похвалио је представнике власти у Републици Србији за унапређење пословног амбијента у земљи и пружање добрих услова за пословање америчких компанија. Амбасадор Скот је рекао да су америчке инвестиције у Србији достигле скоро четири милијарде долара, а у америчким фирмама које послују у Србији запослено је више од 17. хиљада радника. "Спремни смо да радимо са руководством и привредницима како бисмо охрабрили нове инвестиције у Србији", казао је Скот.

Председник ЕМГ "АМЕТЕК" Тимоти Џонс је рекао да је Србија земља у којој су људи окренути ка раду и породици, што су и вредности те компаније. Казао да је овај нови кампус полазна тачка за ширење пословања те фабрике у Европи, те да АМЕТЕК тиме отвара фабрику светске класе у Србији.

Директор "АМЕТЕК" Србија Слободан Анић рекао је да је кључна вредност те америчке компаније дељење знања, те да је воде људи са оптимизмом и визијом која не би била могућа без подршке покрајинске и републичке власти. 

Компанија "АМЕТЕК", чије је седиште у Филаделфији, има годишњи промет од око пет милијарди долара и око 50.000 запослених широм света. Реч је о глобалном произвођачу широког спектра мотора, који око 40 одсто производње прода на америчком тржишту, а остало у Азији и Европи.

Глобални произвођач електромотора "Дункермоторен", који послује у оквиру "АМЕТЕК" од 2012. године, отворио је у фебруару 2016. нову производну халу у привредној зони Мали Бајмок код Суботице. Та немачка фабрика у хали укупне површине 3.500 квадратних метара у Слободној зони Суботица производи микромоторе и извози их широм света. Пуштене су 2016. године у рад две нове линије - тест центар и линија производње компресора.