25. 05. 2017.Зобеница: Одржавање система за одводњавање кључно за развој пољопривреде

Нови Сад/Београд, 25. мај - Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница учествовао је данас на радном састанку на тему „Ревитализација Дунавске регије кроз чишћење канала и развој локалног туризма уз помоћ фондова ЕУ“, у организацији Дунавског центра за компетенцију у Београду и немачког Бундестага.

Потпредседник Зобеница посебно се захвалио посланици Бундестага Ирис Еберл на доласку и учећу у организацији овог састанка, као и на томе што је била прва посланица Бундестага која је посетила Скупштину АП Војводине прошле године. Он је у свом уводном обраћању истакао значај система канала за одводњавање и регулацију количине воде на плодној земљи која се користи за најзначајнију привредну грану у покрајини, пољопривреду.

„Загађење Великог бачког канала питање од националног значаја, а Покрајинска влада, са својим секретаријатима, активно учествује у свим фазама решавања проблема загађења Великог бачког канала кроз институционалну подршку, учешће у радним групама, сарадњи и достављањем расположивих података домаћим и страним партнерима, повезивањем интересних група и локалних самоуправа, медијским извештавањем о активностима, издавањем дозвола и сагласности као и учешћем у финансирању“, рекао је потпредседник Зобеница.  

Он је нагласио да су приоритетни радови на одржавању система за одводњавање ремонт агрегата на црпним станицама и санирање грађевинских делова црпних станица, одржавање главних одводних канала, одржавање канала пријемника употребљених вода, канала за одводњавање на шумском земљишту и уклањање биљне вегетације из каналске мреже.

Зобеница је рекао и да су програмом пословања ЈВП „Воде Војводине“ за 2017. годину предвиђена значајна средстава за редовно одржавање система за одводњавање, радове на црпним станицама и уређењу каналске мреже која износе преко две милијарде динара.

„Више од 600 километара канала у Војводини пловно је и погодно за наутички туризам, а годинама уназад ЈВП „Воде Војводине“ организује рекреативну регату, у жељи да промовише пловне потенцијале Војводине, пловидбу и наутички туризам. Осим овога канали Хидросистема су одлично место и за риболовни туризам, док се у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту споменика културе и регионалним заводима идентификују хидрообјекти који представљају културну и индустријску баштину Војводине“, рекао је Потпредседник Зобеница и додао да  је током изградње преводнице Бездан на Великом Бачком каналу први пут било примењено подводно бетонирање, те да иданас, 160 година касније, представља један од вреднијих објеката индустријске баштине.

Учесницима се обратила и посланица Бундестага Ирис Ебел која је изразила задовољство што на састанку на коме се разговара о заштити животне средине и унапређењу квалитета живота грађана присуствују и високи представници АП Војводине. Она је додали и да као посланица Бундестага и чланица групе за европске интеграције сматра да Европска унија неће бити комплетна све док јој се не прикључе и земље Западног Балкана.

На састанку су учествовали и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Канцеларије за европске интеграције, Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду, Дунавског центра за кометенцију и Туристичког савеза Србије.

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.