16. 05. 2017.Делегације одбора за пољопривреду Скупштине Војводине и Баден Виртемберга у посети Бечеју, Сенти и Мартоношу

Нови Сад, 16. мај – Делегације Одбора за пољопривреду Скупштине АП Војводине и Одбора за рурални развој и заштиту потрошача Парламента Савезне немачке покрајине Баден-Виртемберг, заједно са председником Скупштине АПВ Иштваном Пастором посетили су данас предузећа и пољопривредна породична газдинства у Бечеју, Сенти и Мартоношу.

Делегације, у којима су били и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић и потпредседник Скупштине АПВ Мирослав Васин, посетили су у Бечеју предузеће „Сојапротеин“ где су са руководством разговарали о пословању овог предузећа и могућностима већег учешћа на немачком тржишту.

Како је наглашено, Сојапротеин је највећа фабрика за прераду соје у Србији, а по разноврсности и квалитету производа, као и капацитету прераде спада у најзначајније прерађиваче генетски немодификоване соје у Европи.

Председник Одбора за рурални развој и заштиту потрошача Парламента Баден-Виртемберга Мартин Хан истакао је да је за њихову делегацију посебно значајна ова посета с обзиром на чињеницу да ће од ове године производи у Немачкој носити ознаке које ће гарантовати производе који не садрже ГМО компоненте. Како је нагласио, из тог разлога постоји велика заинтересованост за сарадњу јер су на лицу места уверени у квалитет производње и прераде који ће бити гарантовани немачким потрошачима.

Председник Општине Бечеј Драган Тошић представио је гостима инвестиционе потенцијале ове општине, нагласивши да у њој већ веома успешно послују три немачка предузећа.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истакао је да  посетом Бечеју, Сенти и Мартоношу немачка делегација има прилику да се непосредно упозна са структуром војвођанског аграра и производима којима се поносимо и које можемо да понудимо немачком тржишту.

„Показaли смо да озбиљношћу, посвећеним радом и квалитетом можемо озбиљно да конкуришемо на било ком тржишту и да испуњавамо и највише европске стандарде који се од произвођача очекују, било да је реч о индустријској производњи или малим породичним фирмама“, рекао је председник Пастор.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и  шумарство Вук Радојевић рекао је да Покрајинска влада даје велику подршку у виду програма и субвенција намењених пољопривреди и малим газдинствима.

Делегације су у Бечеју посетиле и пољопривредно газдинство породице Фриш која се бави производњом поврћа, пре свега паприке и шаргарепе. Према речима Ласла Фриша, ово газдинство поврће производи на плодним бачким пољима богатим квалитетном земљом као и у заштићеним објектима, односно пластеницима.

Делегације ће током данашњег дана у Сенти посетити и пољопривредно газдинство Лехела Шурањија и предузеће „Житопромет-млин“ а.д., а у Мартоношу предузеће „Телек паприка“.

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.