20. 10. 2014.Делегација Женске парламентарне мреже и Одбора за равноправност полова у Сремској Митровици

Delegacija Skupštine AP Vojvodine u Sremskoj MitroviciНови Сад/Сремска Митровица, 20. октобар 2014. године - Делегација Женске парламентарне мреже и Одбора за равноправност полова Скупштине АП Војводине у којој су биле покрајинске посланице Маја Седларевић, Стојанка Лекић и Нада Бодрожић и покрајински посланик Горан Гонђа, састала се данас у Сремској Митровици са представницима локалне самоуправе, одборницама, чланицама и члановима Комисије за родну равноправност у Скупштини тог града.
У име домаћина, госте су поздравили председник градске Скупштине Данило Ковачевић, помоћник градоначелника Борислав Бабић, секретарка Скупштине града Јелена Марковић, начелник Градске управе за здравствену, социјалну заштиту и заштиту животне средине Жељко Новаковић и председница Комисије за родну равноправност Светлана Грујичић. 

На састанку су представљене досадашње активности и искуства у раду Женске парламентарне мреже и Одбора за равноправност полова Скупштине АП Војводине, као важних чиниоца у оквиру расположивих механизама за родну равноправност у покрајини.  
Домаћинима из Сремске Митровице дата је сугестија и пуна подршка у формирању Женске мреже у Скупштини града и за унапређење рада локалне Комисије за родну равноправност.
Odbornice u Skupštini grada Sremska MitrovicaУказано им је, да су Женска мрежа и Одбор за равноправност полова покрајинске Скупштине отворене за сваки вид сарадње и помоћи у свим сегментима.  
Размотрени су предлози и идеје за будућу сарадњу, заједничко деловање и учешће у програмима који промовишу родну равноправност.
У конструктивном разговору, указано је да у Сремском округу као и у другим деловима наше покрајине и државе, постоји изражена потреба за бржим и ефикаснијим решавањем бројних проблема, као што су учестали случајеви породичног насиља, остваривање боље сарадње између тужилаштва, МУП-а, центара за социјални рад.
У том смислу, наглашено је да је умрежавање свих чиниоца у области родне равноправности, од локалних до државних, кључно за остваривање добрих резултата.
Као успешни модели остваривања пуне родне равноправности наведени су градови Суботица, Сомбор и Зрењанин, а указано је и на то да се њихова пракса може применити и у Сремској Митровици, где ће по узору на наведене градове ускоро бити изграђена Сигурна кућа за штићенице од породичног насиља.  

 
Izjava za medije Maje SedlarevićОбраћајући се домаћинима, Маја Седларевић је нагласила да је тема родне равноправности тема за коју сви треба да буду заинтересовани без обзира на полну, верску, националну или политичку припадност.
„Женска парламентарна мрежа у Скупштини АП Војводине је покренута по узору на исту такву мрежу која постоји у Народној скупштини Републике Србије. Ми смо састављене од посланица које припадају различитим политичким опцијама и одлично функционишемо и испуњавамо наше заједничке задатке и циљеве који превазилазе те страначке разлике“, казала је Седларевићева.
Она је као пример навела Пословник о раду Женске парламентарне мреже који обезбеђује да се координаторке те мреже и њихове заменице бирају по принципу једнаке заступљености свих посланичких група.
Стојанка Лекић је подсетила на Одлуку Одбора за равнопраност полова да се све оно што је урађено на нивоу покрајине пренесе на ново локалне самоуправе и да се општинским механизмима за равноправност полова пружи пуна подршка у раду и покретању разговора о свим темама које се тичу жена и родне равноправности. Она је указала и на потребу заједничког рада и консензуса свих политичких партија око заједничких питања и као позитиван резултат навела пример куповине једног гинеколошког стола за жене са инвалидитетом, средствима посланица, посланика, одборница и одборника из различитих странака и општина.
Стојанка Лекић је још једном позвала одборнице из Сремске Митровице да формирају Женску мрежу у локалној Скупштини и да заједнички са постојећом Комисијом за родну равноправност раде на решавању актуелних питања, наводећи да ће у томе увек имати подршку Женске парламентарне мреже и Одбора за равноправност полова Скупштине АП Војводине, као и других покрајинских механизама.
Obraćanje novinarima Stojanke LekićГоворећи о  раду поменутих тела покрајинске Скупштине, Нада Бодружић је подсетила на резултате њихових активности у оквиру обележавања „16 Дана активизма у борбри против насиља над женама“.
„Ми смо у Скупштини АП Војводине организовале веома значајне скупове који су на једном месту окупили све релевантне чиниоце и подигли свест о значају тема из области родне равноправности“, казала је Нада Бодружић. Она је навела и да је захваљујући ангажовању ових тела у буџету покрајине опредељено десет милиона динара више за подршку запошљавању жена које су жртве породичног насиља.
Горан Гонђа је указао да је у циљу ефикаснијег решавања проблема из области родне равноправности потребно обезбедити једнако учешће и жена и мушкараца у радним телима и институцијама и позвао представнике локалне самоуправе у Сремској Митровици али и свим другим градовима и општинама у Војводини, да то ураде. 

Састанак у Сремској Митровици је наставак започетих активности Женске парламентарне мреже и Одбора за равноправност полова на пружању подршке скупштинама општина у Војводини да формирају и успоставе рад женских мрежа и других радних тела која се баве питањима из области родне равноправности.
Женска парламентарна мрежа Скупштине Аутономне покрајине Војводине, основана је пре годину дана са циљем остваривања начела парламентарне демократије, владавине права и људских слобода. Мрежа у сарадњи са ресорним Одбором и другим сродним механизмима успешно спроводи бројне активности које имају за циљ развијање и промоцију родне равноправности, подстицање и решавање најактуелнијих проблема са којима се грађанке и грађани суочавају у свакодневном животу.

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.