05. 10. 2018.Председник Пастор и председница Арас о јачању сарадње АП Војводине и Баден-Виртемберга

Нови Сад, 5. октобар – Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председница Парламента Баден-Виртемберга Мухтерем Арас потврдили су данас обострану намеру за даљим јачањем вишегодишњег партнерства и пријатељских веза између АП Војводине и ове немачке покрајине.

Председник Пастор истакао је да је посета председнице Парламента Баден-Виртемберга велика част за Скупштину АПВ и показатељ да се сарадња Војводине и једне од најразвијенијих немачких покрајина динамично развија и да постоји обострана жеља да се односи продубљују и попуњавају конкретним садржајима. 

Он је додао да се, као што је раније најавио, 2018. година с пуним правом може означити као година сарадње Војводине и Баден-Виртемберга.

„Само у току ове године Скупштину АПВ посетили су председник Владе Баден-Виртемберга Винфрид Кречман и министар за правду и европска питања Гвидо Волф. У марту месецу имали смо тематску седницу Скупштине са гостима из Баден-Виртемберга, а делегација Одбора за пољопривреду Скупштине АПВ је у јуну боравила у радној посети њиховом Парламенту. Данашња посета председнице Арас је још једна снажна потврда да наши немачки пријатељи на Војводину гледају са високим степеном пажње и посвећености највиших политичких представника ове покрајине. За АП Војводину то представља изузетну част, подстрек да још више конкретизујемо сарадњу и изазов да проналазимо заједничке пројекте на обострани интерес“, истакао је председник Пастор, подсетивши на то да је 2014. године потписан Споразум о намерама између два парламента којим се створио институционални оквир за јачањем сарадње у областима привреде, културе, образовања, туризма.

Председник Пастор је истакао и да је на састанку са председницом Арас још једном потврђена снажна подршка коју СР Немачка, као и покрајина Баден-Виртемберг, пружају Републици Србији на путу европских интеграција. 

Он је додао да је са председницом Арас разговарао и о даљој сарадњи у оквиру Дунавске стратегије, положају немачке националне заједнице у нашој земљи, као и о пређеном путу у вези са одаваењем почасти невино страдалим жртвама током Другог светског рата и затварању болних страница из прошлости.

Председница Парламента Беден-Виртемберга Мухтерем Арас нагласила је да за њену покрајина АП Војводина посебан и пријатељски регион и да нас повезује много тога, а пре свега отвореност, вредни људи и мултикултуралност.

„Наша два региона интезивно сарађују и са задовољством посматрамо како у Војводини, као и у Баден-Виртембергу, живи разноликост која се не доживљава као проблем, већ се у њој види предност и шанса“, казала је Арас.

Она је нагласила да, иако је Баден-Виртемберг веома развијен немачки и европски регион, постоје ствари у којима су Србија и Војводина достигле више стандарде, попут заступљености жена у парламенту.

Председница Арас истакла је снажну подршку процесу приступања наше земље Европској унији.

„Европска унија је пре свега пројекат мира и заједничких вредности, поред чињенице што је то једна економски снажна заједница. Велики изазови данашњег времена, попут избегличке кризе и климатских промена, могу се решавати само заједнички и зато нам је потребна снажна и јака Европа. У тој Европској унији своје чврсто место треба да има и Република Србија. Свесна сам чињенице да је пут до тог циља дугачак и да је неопходно испунити одређене критеријуме за шта се залажем, али при свему томе треба водити рачуна и о томе да тај процес не буде предугачак. Моја велика, искрена нада је да ће се тај процес убрзати“, нагласила је председница Арас. Она је изразила велико задовољство што је немачка национална заједница интегративни део друштва у нашој земљи и што ужива, како је нагласила, неопходну подршку.

Председник Пастор и председница Арас данас ће учествовати на конференцији коју организује Женска парламентарна мрежа Скупштине АПВ „Институционална подршка економском оснаживању жена“, а у поподневном делу програма посетиће предузећа Штампарија „Футура“ из Петроварадина и „AMC“ из Руме, као успешне примере женског предузетништва у АПВ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.