05. 10. 2018.Predsednik Pastor i predsednica Aras o jačanju saradnje AP Vojvodine i Baden-Virtemberga

Novi Sad, 5. oktobar – Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i predsednica Parlamenta Baden-Virtemberga Muhterem Aras potvrdili su danas obostranu nameru za daljim jačanjem višegodišnjeg partnerstva i prijateljskih veza između AP Vojvodine i ove nemačke pokrajine.

Predsednik Pastor istakao je da je poseta predsednice Parlamenta Baden-Virtemberga velika čast za Skupštinu APV i pokazatelj da se saradnja Vojvodine i jedne od najrazvijenijih nemačkih pokrajina dinamično razvija i da postoji obostrana želja da se odnosi produbljuju i popunjavaju konkretnim sadržajima. 

On je dodao da se, kao što je ranije najavio, 2018. godina s punim pravom može označiti kao godina saradnje Vojvodine i Baden-Virtemberga.

„Samo u toku ove godine Skupštinu APV posetili su predsednik Vlade Baden-Virtemberga Vinfrid Krečman i ministar za pravdu i evropska pitanja Gvido Volf. U martu mesecu imali smo tematsku sednicu Skupštine sa gostima iz Baden-Virtemberga, a delegacija Odbora za poljoprivredu Skupštine APV je u junu boravila u radnoj poseti njihovom Parlamentu. Današnja poseta predsednice Aras je još jedna snažna potvrda da naši nemački prijatelji na Vojvodinu gledaju sa visokim stepenom pažnje i posvećenosti najviših političkih predstavnika ove pokrajine. Za AP Vojvodinu to predstavlja izuzetnu čast, podstrek da još više konkretizujemo saradnju i izazov da pronalazimo zajedničke projekte na obostrani interes“, istakao je predsednik Pastor, podsetivši na to da je 2014. godine potpisan Sporazum o namerama između dva parlamenta kojim se stvorio institucionalni okvir za jačanjem saradnje u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, turizma.

Predsednik Pastor je istakao i da je na sastanku sa predsednicom Aras još jednom potvrđena snažna podrška koju SR Nemačka, kao i pokrajina Baden-Virtemberg, pružaju Republici Srbiji na putu evropskih integracija. 

On je dodao da je sa predsednicom Aras razgovarao i o daljoj saradnji u okviru Dunavske strategije, položaju nemačke nacionalne zajednice u našoj zemlji, kao i o pređenom putu u vezi sa odavaenjem počasti nevino stradalim žrtvama tokom Drugog svetskog rata i zatvaranju bolnih stranica iz prošlosti.

Predsednica Parlamenta Beden-Virtemberga Muhterem Aras naglasila je da za njenu pokrajina AP Vojvodina poseban i prijateljski region i da nas povezuje mnogo toga, a pre svega otvorenost, vredni ljudi i multikulturalnost.

„Naša dva regiona intezivno sarađuju i sa zadovoljstvom posmatramo kako u Vojvodini, kao i u Baden-Virtembergu, živi raznolikost koja se ne doživljava kao problem, već se u njoj vidi prednost i šansa“, kazala je Aras.

Ona je naglasila da, iako je Baden-Virtemberg veoma razvijen nemački i evropski region, postoje stvari u kojima su Srbija i Vojvodina dostigle više standarde, poput zastupljenosti žena u parlamentu.

Predsednica Aras istakla je snažnu podršku procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

„Evropska unija je pre svega projekat mira i zajedničkih vrednosti, pored činjenice što je to jedna ekonomski snažna zajednica. Veliki izazovi današnjeg vremena, poput izbegličke krize i klimatskih promena, mogu se rešavati samo zajednički i zato nam je potrebna snažna i jaka Evropa. U toj Evropskoj uniji svoje čvrsto mesto treba da ima i Republika Srbija. Svesna sam činjenice da je put do tog cilja dugačak i da je neophodno ispuniti određene kriterijume za šta se zalažem, ali pri svemu tome treba voditi računa i o tome da taj proces ne bude predugačak. Moja velika, iskrena nada je da će se taj proces ubrzati“, naglasila je predsednica Aras. Ona je izrazila veliko zadovoljstvo što je nemačka nacionalna zajednica integrativni deo društva u našoj zemlji i što uživa, kako je naglasila, neophodnu podršku.

Predsednik Pastor i predsednica Aras danas će učestvovati na konferenciji koju organizuje Ženska parlamentarna mreža Skupštine APV „Institucionalna podrška ekonomskom osnaživanju žena“, a u popodnevnom delu programa posetiće preduzeća Štamparija „Futura“ iz Petrovaradina i „AMC“ iz Rume, kao uspešne primere ženskog preduzetništva u APV.