01. 10. 2018.Predsednik Pastor razgovarao sa predsednikom Komiteta regiona EU Karl-Hajncom Lambercom

Salcburg/Novi Sad, 1. oktobar – Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor razgovarao je danas u Salcburgu sa predsednikom Komiteta evropskih regiona (CoR) Karl-Hajncom Lambercom.

Predsednik Pastor i predsednik Lamberc zajednički su izrazili zadovoljstvo zbog dobre i produktivne saradnje Komiteta evropskih regiona i Republike Srbije, kojom rukovodi Zajednički konsultativni odbor (ZKO) Komiteta regiona EU-Srbija, koji je konstituisan 2015. godine, sa ciljem jačanja i pripreme lokalnih i regionalnih nivoa vlasti za aktivnosti u procesu pregovora o pristupanju naše zemlje EU.

„Skupština AP Vojvodine, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, sa zadovoljstvom je preuzela ulogu domaćina trećeg zasedanja ZKO Komiteta regiona EU-Srbija, održanog u novembru mesecu prošle godine. Spremni smo da i nadalje zajedno sa Pokrajinskom vladom aktivno učestvujemo i doprinosimo procesu evropskih integracija naše zemlje, posebno u delu otvaranja poglavlja koja su za Vojvodinu od suštinskog značaja poput regionalnog razvoja i saradnje, ostvarivanja prava nacionalnih zajednica, poljoprivrede...“, istakao je predsednik Pastor, koji je predsednika Lamberca upoznao sa veoma aktivnom i produktivnom saradnjom koju APV direktno ostvaruje sa različitim evropskim regionima.

Pastor je ocenio da je za AP Vojvodinu Komitet evropskih regiona jedna od ključnih evropskih adresa, s obzirom na činjenicu da se skoro dve trećine evropskog zakonodavstva u praksi sprovodi na lokalnom nivou.

Predsednik Lamberc istakao je da je AP Vojvodina veoma važan region za CoR, te da se raduje što postoji spremnost da se nastavi sa zajedničkim stvaranjem perspektiva za približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU. On je najavio da u predstojećem periodu namerava da zvanično poseti našu zemlju, a predsednik Pastor mu je uputio poziv da u okviru te posete, poseti i Skupštinu AP Vojvodine.

Komitet evropskih regiona je savetodavno telo Evropske unije koje čine izabrani predstavnici iz svih 27 država članica.

U Parlamentu pokrajine Salcburg, predsednik Pastor danas je razgovarao i sa predsednicom parlamenta ove austrijske regije Brigitom Palauf.

Predsednik Pastor i predsednica Paluf zajednički su izrazili veliko zadovoljstvo zbog uspostavljanja kontakta između dva parlamenta, naglašavajući da su sigurni u potrebu uspostavljanja konkretnijih veza između AP Vojvodine i Pokrajine Salcburg. Kako su ocenili, ostvarivanje institucionalne, političke, privredne i svake druge saradnje između ove dve regije ima veliki potencijal i zajednički interes.

Predsednik Pastor danas je učestvovao i na programima drugog dana 14. Konferencije evropskih regiona i gradova, koju organizuje Institut regija Evrope (IRE) iz Salcburga. Mnogobrojnim učesnicima ove konferencije danas se obratio, između ostalih, i Johanes Han, evropski komesar za proširenje i politiku susedstva.

Na posebnoj sesiji „Šta je (po)ostalo od Evrope njenih osnivača“, svoja viđenja su izneli naslednici i bliski saradnici osnivača EU poput Konrada Adenauera, Roberta Šumana, Vinstona Čerčila i drugih.

Megjegyzés: az időszerű hírek és az eseménybejelentő szerb nyelven olvasható.