30. 09. 2018.Pastor: AP Vojvodina predano okrenuta regionalnoj saradnji

Salcburg/Novi Sad, 30. septembar –  Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor učestvovao je danas u Salcburgu na 14. Konferenciji evropskih regiona i gradova, koju tradicionalno organizuje Institut regija Evrope (IRE).

Predsednik Pastor istakao je da ovogodišnja konferencija u Salcburgu ima dodatnu važnost zbog aktuelnog predsedavanja Austrije EU, što otvara mogućnost da poruke i stavovi evropskih regiona brže i lakše dopru do evropskih institucija.

„AP Vojvodine je posvećeno i čvrsto opredeljena ka međuregionalnoj i prekograničnoj saradnji. Konferencija u Salcburgu, koju tradicionalno organizuje naš višegodišnji partner IRE, u saradnji sa Komitetom regiona EU, prilika je da AP Vojvodina bude na izvoru kreiranja političkih inicijativa i odluka koje se tiču partnerstva evropskih regiona i evropske regionalne politike“, istakao je Pastor i naglasio da učešćem na ovakvim događajima AP Vojvodina doprinosi širenju slike o posvećosti Republike Srbije procesu evropskih integracija. 

U fokusu rada učesnika 14. Konferencije evropskih regiona i gradova nalaze se te teme regionane saradnje, subsidijarnosti u Evropi, ali i pitanja koja se tiču budućnosti EU iz ugla regiona i gradova, digitalne budućnosti, energije, ruralne depopulacije.  

Predsednik Instituta regija Evrope (IRE) Franc Šausberger, koji je i predstavnik Regije Salcburg u Komitetu regiona (CoR),  govorio je na svečanom otvaranju  o načelu subsidijarnosti, prenošenju procesa odlučivanja sa viših nivoa vlasti na niže, naglašavajući koliko je ovo načelo važan element regionalne politike na nivou EU. On je dodao da uvažavanjem ovog principa države, regioni i lokalne samouprave najbolje komuniciraju sa građanima i izlaze u susret njihovim potrebama.  

Institut regija Evrope okuplja više od 120 regija, gradova, opština, kompanija i investitora iz 19 zemalja Evrope, a počasni članovi Komiteta IRE su, između ostalih, i kancelar Austrije Sebastijan Kurc i evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanes Han. 

 

Predsednik Pastor sutra će u Salcburgu imati zasebne sastanke sa predsednikom Komiteta regiona EU Karl Hajncom Lambercom, kao i sa predsednicom Parlamenta Regije Salcburg Brigitom Paluf. 

 

Please note: current affairs and announcements are in the Serbian language.