25. 09. 2018.Војводини уручено признање за активно учешће и допринос у раду Скупштине европских регија

Damir ZobenicaНови Сад, 25. сепетембар – У знак признања за активно учешћ́е и допринос у раду Скупштине европских региона АЕР, највеће регионалне мреже у Европи, Аутономној покрајини Војводини данас је у Новом Саду додељено посебно признање ове међурегионалне организације под називом „Shine-Bright“. Признање је уручено првог дана Јесењег пленарног заседања комитета АЕР-а, стручних радних тела ове организације, које се током три дана одржава у Скупштини Аутономне покрајине Војводине. 

У име Покрајине, признање је примио Дамир Зобеница, потпредседник Скупштине Аутономне покрајине Војводине и потпредседник Скупштине европских региона АЕР. Потпредседник Зобеница је изразио задовољство и захвалио се на признању у име АП Војводине и у своје лично име, наглашавајући да ће АП Војводина наставити континуитет у раду АЕР-а, где је препозната и више пута похваљена као једна од најактивнијих регија, међу чланицама ове мреже, која у свом чланству броји близу двестотине региона из свих делова Европе. Овом приликом, потпредседник Зобеница је АЕР-у и свим његовим представницима и регијама чланицама, пожелео успешан рад и добре резултате у предстојећем периоду.

Damir ZobenicaУ образложењу је наглашено да је на састанцима АЕР-а, који су одржани у пролеће ове године у Лондону, донета одлука да се регији Војводина додели посебно признање под називом „Shine-Bright“. Истакнут је посебан допринос АП Војводине у напорима и активностима на укључивању и имплементацији једнаких могућ́ности. АП Војводина је организовала два форума о једнаким могућ́ностима, и то један у Тимису посвећен женама у ванредним ситуацијама и други у Бечу који је обрадио тему имплементације људских права на регионалном нивоу. Како је речено, АП Војводина је координирала напоре представника АЕР-овог Комитета за једнаке могућ́ности и организовала неколико радних састанака у протеклој години, што све заједно представља велики допринос и више него довољан разлог за признање.  

Поред доделе специјалног признања АЕР-а АП Војводини, првог дана Јесењег пленарног заседања на заједничкој седници свих комитета АЕР-а, Матју Мори, генерални секретар ове највеће мреже европских регија представио је досадашње резултате и будуће циљеве рада АЕР-а. О програмима АЕР-а, између осталих, говорили су и Естер Естану, председница АЕР-овог програма ЕУРООДИСЕЈ, Масимо Темуци, директор Бироа за запошљавање Сардиније, као и координатор дела АЕР-ових програма, Андрес Муњоз Ројо. На састанку је било речи и о Летњој академији АЕР-а, чији ће домаћин наредне године такође бити Аутономна покрајина Војводина, затим о АЕР-овој Регионалној мрежи младих о чему је причала Глориа Витали, председница те мреже која је саставни део АЕР-а. Такође, дискутовало се и о АЕР-овим пројектима чија је реализација у току као и о новим активностима.

Snežana Sedlar

Првог дана заседања, посебан акценат имала је и Дебата о регионалном развоју на којој је у фокусу била дискусија у вези са отварањем јавних података и њиховим управљањем у регионима. Дебата је окупила регионалне креаторе политика и стручњаке у области управљања подацима, који су разговарали о изазовима и могућ́ностима отварања и управљања подацима. Свакодневно, јавне институције у регионима прикупљају и генеришу огромне количине података. Ови подаци се могу поново користити за креирање или побољшање услуга како приватних тако и јавних. Отварањем јавних података, региони могу повећ́ати иновативност, транспарентност и ефикасност. Међутим, то питање покрећ́е и низ изазова везаних за употребу и приступачност података, речено је између осталог на дебати. 

Snežana Sedlar

У Наредна два дана заседања, одговарајућа радна тела АЕР-а, дискутоваће о такозваној економији дељења и регионалном развоју, социјалном предузетништву, јавном здрављу, о програмима размене државних службеника у регионима, о култури, образовању и младима. Затим, о циљевима одрживог развоја, енергетици, климатским променама, о одрживој урбаној мобилности, транспорту, миграцији као и о управљању отпадом у руралним подручјима.

 

 

 

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.