01. 09. 2018.Свечано отворен Жежељев мост у Новом Саду

Нови Сад, 1. септембар  – Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор присуствовао је отварању Жежељевог моста за друмски саобраћај у Новом Саду, који су свечано отворили председник Републике Србије Александар Вучић и европски комесар за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханес Хан.

Председник Србије је захвалио Хану на помоћи коју је ЕУ дала за изградњу моста, називајући га искреним пријатељем Србије, док је Хан рекао да не може да замисли бољи симбол од моста да опише процес евроинтеграција.

Стари мост срушен у НАТО бомбардовању 1999. године је изграђен 1961. године по пројекту архитекте Бранка Жежеља, по коме је и добио име, иако је његов званични назив био Мост братства и јединства.

Нови Жежељев мост је челично-лучни за железнички и друмски саобраћај, дугачак је 474 метара, 31,45 метара широк, а размак између лука и затеге је око 42 метра. Садржи два железничка колосека, који омогућавају брзину од 160 километара на сат за путничке и 120 километара на сат за теретне возове. Мост је челичне конструкције и налази се на пет стубова, од којих је један преузет са старог моста.

Изградња моста је коштала 54 милиона евра, од чега је ЕУ финансирала пројекат са 25 милиона евра, Покрајина и град Нови Сад су дали 25 милиона евра, док је држава за изградњу моста издвојила четири милиона евра.

Мост је део железничког Коридора 10 и биће део брзе пруге Београд–Будимпешта.

Отварању моста присуствовали су и потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Покрајинске владе Игор Мировић, као и директори јавних предузећа.