07. 08. 2018.Зобеница: Војводина домаћин Летње академије АЕР

Баиа Маре/Нови Сад 07. август – Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, који је и потпредседник Скупштине европских регија (АЕР), учествовао је данас у румунском граду Баиа Маре на састанку Организационог одбора Летње академије АЕР, на којем је прихваћена кандидатура АП Војводине да буде домаћин Летње академије 2019. године.

Потпредседник Зобеница представио је кандидатуру АП Војводине истичући да је велика част бити домаћин Летње академије која окупља младе из целе Европе и чији је циљ  њихово повезивање и размена знања и искустава кроз студијске посете и тематске радионице, те додао да је то прилика и да регија домаћин представи своје предности и промовише своје потенцијале. Он је подсетио и да је АП Војводина веома активна у организацији догађаја и споровођењу активности АЕР-а, па је тако прошле године у Новом Саду одржана Генерална скупштина Регионалне мреже младих АЕР-а, а АП Војводина освојила „MYFER“ награду (Мost youth friendly region).

„С обзиром на циљеве које има овај програм АЕР-а, као и да је Нови Сад Европска престоница младих 2019. и Европска престоница културе 2021., са задовољством смо прихватили тему коју је предложио Организациони одбор, те верујем да ће Летња акадимија 2019. у Новом Саду бити једна од најуспешнијих. Очекујемо око стотину учесника из великог броја регија Европе. Желим да нагласим да смо ми и ове године домаћини великом скупу Скупштине европских регија. У септембру се одржава Јесење пленарно заседање АЕР-а које окупља преко 50 регија из Европе и чији ће највиши изабрани представници ће бити наши гости. Такође, заједно са АЕР-ом смо и домаћини Регионалном пословном форуму који се организује по први пут и на којем ће се представити регионалне развојне агенције, регионалне привредне коморе и привредници из Европских регија“, рекао је Зобеница.

Ове године Летњу Академију организује округ Марамуреш (Румунија) под називом „Културно наслеђе као регионална атракција“, с обзиром на то да је 2018. година проглашена европском годином културног наслеђа. Петодневни програм ће бити базиран на размени искустава младих и политичара и на разговорима и предавањима из области културног наслеђа Марамуреша, као и на представљању града Баиа Маре који је румунска престоници младих за 2018. годину.

Летња Академија, програм Скупштине европских регија, се увек одржава у летњем периоду, а њени учесници су млади (од 18 до 30 година старости) који су активну у раду са младима на регионалним нивоу, ( из регија чланица АЕР-а), као и изабрани регионални политичари. 

Домаћин  Летње академије 2020 је град Амијен из Француске, који је такође Европска престоница младих те године.