07. 07. 2018.Пастор на отварању фестивала у Улму о значају партнерства дуж Дунав

Улм, 07. јул – Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, говорећи на свечаној церемонији отварања 11. Међународног фестивала дунавских градова и регија у Улму, истакао је да је заједнички циљ земаља, регија и градова бољи живот за све грађане који живе дуж Дунава, а да су партнерство и отвореност једних према другима мотори који тај посао олакшавају и убрзавају.

Говорећи о важности дунавске сарадње, Пастор је заједно са министарком регионалног развоја и фондова ЕУ у Влади Републике Хрватске Габријелом Жалац оценио да су потенцијали за проналажење нових садржаја и модела сарадње у овом региону веома велики, као и да са свих страна постоји недвосмислена политичка и институционална подршка њеном развоју.

„Дунавски фестивал је израз трајности и динамичности, али истовремено и израз прилагођавања. Приликом сваког новог сусрета заједнички тражимо и проналазимо одговоре на нове изазове које диктира стварност, али су у фокусу дунавске сарадње неизбежно привредна и економска партнерства и стварање подстицајног амбијента за њихову конкретизацију. За нашу земљу, за АП Војводину и посебно за наше општине и градове ова сарадња је нешто чему ћемо и у будућности бити посвећени у пуном капацитету“, нагласио је Пастор и додао да ће управо из тих разлога АП Војводина, заједно са градовима Новим Садом, Сомбором, Апатином и другим, преузети на себе обавезу да преузме организацију наредог сусрета представника дунавко-савског региона у 2019. години. 

Делегација Скупштине АП Војводине, коју чине председник Иштван Пастор и генерални секретар Никола Бањац, присуствовала је данас и радном састанку посвећеном иницирању и представљању нових пројеката у оквиру дунавко-савске сарадње, а на састанку су учествовали и градоначелници Новог Сада и Сомбора. 

Међународни фестивал дунавских градова и регија ове године одржава се под слганом „10 дана – 10 земаља – 1 фестивал“, а окупио је представнике националних, регионалних и локалних представника власти, привредника и институција културе из свих земаља дуж Дунава. Учесници ове манифестације разговарали су и са министром правде, европских послова и туризма Савезне покрајине Баден-Виртемберг Гвидом Волфом.

У оквиру културно-уметничког програма одржани су различити концерти и перформанси, представљена је гастрономска понуда дунавских земаља, а фестивал посећује на десетине хиљада људи. 

АП Војводина веома је активно учествовала у стварању Дунавског региона од самог зачетка идеје, до њене коначне реализације, а представници покрајинског парламента и владе активно учествују на стручним конференцијама и састанцима посвећеним развоју ове сарадње.

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.