15. 06. 2018.Predsednik Pastor na obeležavanju 74. godišnjice deportacije subotičkih Jevreja

Ištvan Pastor

Subotica/Novi Sad, 15. jun - Predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, prisisutvovao je danas u subotičkoj Sinagogi, Komemoraciji povodom obeležavanja 74. godišnjice deportacije Jevreja iz Subotice u nacističke logore širom Evrope. 

Nakon komemorativnog skupa, predsednik Pastor je u ime Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i u svoje lično ime, položio venac na spomenik stradalim Jevrejima u dvorištu subotičke Sinagoge. Vence su položili i predstavnici Jevrejske opštine, Grada Subotice, Ambasade Republike Mađarske, predstavnici verskih i nacionalnih zajednica, udruženja građana i drugi.  

Pre 74 godine, 16. juna 1944. godine, oko četiri hiljade Jevreja iz Subotice i okolnih naselja deportovano je u koncentracione logore Aušvic i Štrashof, odakle se najveći broj nakon rata nije vratio. Po završetku ratnih dešavanja, nekoliko stotina preživelih Jevreja koji su se vratili u Suboticu, dali su nemerljiv doprinos u obnavljanju, negovanju i očuvanju Jevrejske zajednice, kulture i tradicije, kao i u obnavljanju dobrih odnosa sa pripadnicima drugih verskih zajednica. 

Ištvan Pastor

Danas je subotička Sinagoga obnovljena bogomolja, a odnosi Jevrejske zajednice i Grada su tradicionalno dobri, istaknuto je na komemoraciji.