14. 06. 2018.У Скупштини АП Војводине постављена изложба „Обнова подграђа Петроварадинске тврђаве“

Nikola BanjacНови Сад, 14. јун - У холу испред Клуба посланика Скупштине Аутономне покрајине Војводине, данас је отворена  изложба под називом: „Обнова подграђа Петроварадинске тврђаве“, коју је приредио Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Отварању изложбе присуствовали су потпредседници, посланице и посланици и генерални секретар Скупштине АП Војводине, чланови Покрајинске владе, представници Града Новог Сада, Завода за заштиту споменика културе и заинтересована јавност.

Испред Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, на отварању изложбе госте је поздравио и мр Синиша Јокић, директор те установе, који је рекао да је реч о изузетно сложеном пројекту са посебним значајем. Директор се захвалио републичким, покрајинским и градским властима на великој подршци без које овакав пројекат не би могао да се реализује, као и Скупштини Аутономне покрајине Војводине која је омогућила наставак поставке изложбе.

„Након успешно одржане изложбе „Обнова подграђа Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kultureПетроварадинске тврђаве“ у оквиру Војне болнице у Петроварадину, најстарије болнице у Европи, Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада је уз подршку Скупштине АП Војводине, наставио презентацију досадашњих резултата на овом пројекту продуженом поставком изложбе, такође у једном од најрепрезентативнијих здања у Новом Саду, а то је зграда Бановинског комплекса у којој се налазе седишта Скупштине АП Војводине и Покрајинске владе, рекао је на отварању мр Синиша Јокић.

Изложбу је свечано отворио генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац који је гостима пожелео добродошлицу и пренео им поздраве председника Скупштине, Иштвана Пастора. Генерални секретар Никола Бањац је изразио задовољство што је Скупштина АП Војводине у прилици да буде домаћин поставке овако значајне изложбе која је плод добрих резултата и пуне подршке обнављању и враћању сјаја подграђу Петроварадинске тврђаве, као културно историјском наслеђу Града Новог Сада.   

Свеобухватни пројекат обнове подграђа Петроварадинске тврђаве, веома инспиративан, али и изузетно захтеван задатак, подразумева реконструкцију и санацију уличних фасада и кровова, археолошка истраживања, израду стратешког документа управљања културним добром, промоцију, едукацију и читав низ других активности. Пројекат обнове подграђа, као део свеобухватног пројекта рехабилитације комплекса Петроварадинске тврђаве, уграђен је и у Стратегију развоја Града Новог Сада до 2020. године, као приоритетан пројекат у области урбаног развоја. Својим специфичним садржајем, Пројекат је испунио услове да кроз презентацију културног наслеђа Новог Сада постане део оквира за реализацију пројеката у склопу „Европске престонице културе 2021“.

Potpredsednici Skupštine APVУ години када Завод прославља јубилеј 35 година постојања, колектив ове установе желео је да обележи интензиван рад у претходном периоду и организовањем ове изложбе прикаже досадашње резултате. Изложба приказује хронолошки развој простора Петроварадинске тврђаве са подграђем, фазе истраживања, пројектовања и резултате грађевинских радова који су завршени на објектима прошле године, наглашено је на отварању изложбе у Скупштини АП Војводине. 

Изложба у холу испред Клуба посланика Скупштине АП Војводине биће отворена за посетиоце сваког радног дана од 14. јуна до 14. јула 2018. године, у периоду од 10.00 до 14.30 часова, уз претходну најаву Протоколу Скупштине на тел. 021 4874133. Улаз је слободан.

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.