15. 05. 2018.Делегација Скупштине АПВ на свечаности поводом обележавања 170. годишњице одржавања Мајске скупштине

Delegacija Skupštine VojvodineСремски Карловци/Нови Сад, 15. мај - Делегација Скупштине Аутономне покрајине Војводине у којој су били потпредседници: Дамир Зобеница, Снежана Седлар, Александра Ђанковић, Мирослав Васин, Душан Јаковљев и Иван Стијеповић и генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац, присуствовала је данас у Сремским Карловцима, Свечаној академији поводом обележавања 170. годишњице одржавања Мајске скупштине, када је проглашено оснивање Српске Војводине.

Свечана академија уприличена је у Карловачкој гимназији, у присисутву представника највиших републичких и покрајинских органа, Општине Сремски Карловци, Српске православне цркве, Српске академије наука и уметности и бројних угледних гостију. На Свечаној академији, присутнима су се обратили председник Покрајинске владе Игор Мировић, изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и други.

Delegacija Skupštine VojvodineУ оквиру програма обележавања 170. годишњице одржавања Мајске скупштине, у Саборној цркви у Сремским Карловцима, Његова светост патријарх Иринеј служио је свету литургију, док је у згради Магистрата одржана и Свечана седница Покрајинске владе, на којој је донета Одлука о формирању буџетског фонда за обнову културно историјског наслеђа и развој Сремских Карловаца.

Српска Војводина је била српски аутономни регион у оквиру Аустријског царства, а састојала се од Баната, Бачке, Срема и Барање. Проглашена је на Мајској скупштини од 13. до 15. маја 1848. године у Сремским Карловцима и постојала је до 1849. године, када је трансформисана у нову круновину Аустријског царства названу Војводство Србија и Тамишки Банат. Svečanost