08. 05. 2018.У Скупштини АПВ представљен Годишњи ивештај Европске комисије за Србију

Snežana Sedlar

Нови Сад, 8. мај – У Скупштини Аутономне покрајине Војводине данас је представљен Годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије у преговарачком процесу придруживања Европској унији, у организацији ЕУ Инфо кутка из Новог Сада.

У име Скупштине АП Војводине учесницима се обатила потпредседница Снежана Седлар која је изразила задовољство што се у покрајинском парламенту разговара о Годишњем ивештају Европске комисије за Србију, као стратешки важном документу за нашу земљу. Сет свеобухватних реформи које Србија спроводи и наше пуноправно чланство у Европској унији, циљеви су од којих нећемо одустати, поручила је Снежана Седлар.      

Европски пут за Србију је процес који доноси боље стандарде живота нашим грађанкама и грађанима, а подсетићу да је Европска унија и најважнији спољнотрговински партнер наше земље. Извештајем је обухваћен период од октобра 2016. до априла 2018. године и у њему је представљен први пресек стања након објављивања Стратегије Европске комисије о спремности држава Западног Балкана да постану чланице Европске Уније, а Република Србија препозната је као лидер на Западном Балкану. 

Snežana Sedlar

Имајући у виду период на који се односи овај извештај, можда бисмо га могли посматрати и као почетну тачку, место где се види јасна посвећеност Републике Србије спровођењу реформи и синхронизцији са европским стандардима“, рекла је потпредседница Седлар. Она је додала и да је велики  број обавеза  пред Србијом и свим њеним институцијама, те да је неопходно залагање свих чинилаца у друштву, али да су приоритети јасни што се Србије тиче - свеобухватне реформе и пуноправно чланство у Европској унији.

 

„Оно што је за нас важно јесте да као посланице и посланици знамо зашто је значајно да будемо чланица ЕУ. У том смислу, Скупштина у сарадњи са Фондацијом Конрад Аденауер, има активну улогу и спроводи активности на едукацији посланица и посланика о свим битним темама у вези са евроинтеграцијама. Такође, значајан сегмент у раду Скупштине АП Војводине посвећен је и међупарламентарној и међурегионалној сарадњи“, казала је Снежана Седлар.   

У име Покрајинске владе скуп је поздравио помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић, који је говорио о значају и улози покрајинских органа у доприносу процеса евроинтеграција, пре свега кроз активности у прекограничној, међурегионалној и међуопштинској сарадњи.  

Годишњи извештај Европске комисије за Србију, представила је шефица сектора за европске интеграције и економске послове Делегације ЕУ у Србији, Радица Нусдорфер. Она је говорила и о основним смерницама у даљим реформским процесима и о унапређењу рада на даљем путу ка Европској унији. 

„Циљ нам је да грађанке и грађани Србије чују шта Европска унија мисли о напретку Србије, шта је потребно урадити и зашто је то значајно за вашу државу“, казала је Радица Нусдорфер. Она је најавила да ће након Београда и Новог Сад, представљање извештаја и јавна расправа бити организовани и у другим градовима Србије. 

Snežana SedlarОбјављени извештај је једна врста теста за Србију и требало би да послужи као смерница за даље реформе које се у наредном периоду морају спровести, у циљу испуњавања обавеза и усклађаивања са стандардима ЕУ. У дискусији је оцењено да су успостављене добре основе за већи и бржи раст, те да су предстојеће године за Србију од кључног значаја. Србија је остварила помаке у области владавине права, борби протв корупције, организованог криминала и правосуђа, али је неопходан бржи и ефикаснији напредак у овим областима, речено је између осталог у дискусији поводом представљања Годишњег ивештаја Европске комисије за Србију, одржаног у Скупштини АП Војводине.