04. 05. 2018.Одржана седница Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу

Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnjuНови Сад, 4. мај – На својој 26. седници, Одбор за европске интеграције и међурегионалну сарадњу Скупштине Аутономне покрајине Војводине, упознао се са Предлогом споразума између Владе Архангељске области (Руска федерација) и Аутономне покрајине Војводине (Република Србија) о трговинско-економској, научно-технолошкој, социјалној и хуманитарној сарадњи са Предлогом закључка. Чланицама и члановима Одбора, Предлог је образложио Небојша Дракулић, помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Предлог споразума сачињен је у складу са узајамном заинтересованошћу обе стране за даљим продубљивањем и јачањем међурегионалних веза, уз давање посебног значаја подршци предузетништву и приватној иницијативи и успостављању директних веза између пословних субјеката и организација. Између осталог, планирано је да се стране договоре о стварању заједничких предузећа и других комерцијалних организација, у циљу развоја и ширења трговинско - економских односа између Архангељске области и Аутономне покрајине Војводине. Након потписивања Споразума, планирано је да политичко – привредна делегација из Архангељске области посети предстојећи Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, чиме ће бити започета реализација Споразума, најављено је на седници. Након разматрања, Одбор је прихватио Предлог споразума и предложио Скупштини да рамотри Предлог и донесе закључке које је предложила Покрајинска влада.

У наставку седнице, Одбор је донео Одлуку о упућивању делегације Скупштине АП Војводине и одобровању средстава за службени пут у Сарајево (Босна и Херцеговина), од 14. до 16. маја ове године, у циљу учешћа на регионалном састанку на тему „ Родна равноправност и корупција. 

Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnjuОдбор за европске интеграције и међурегионалну сарадњу се на данашњој седници упозано са Белешком о посети министра за правду и европска питања у Влади Савезне покрајине Баден-Виртемберг (СР Немачка) Гвида Волфа, Скупштини АП Војводине, 16. марта ове године, као и са Белешком о посети премијера Владе Савезне покрајине Баден-Виртемберг Винфрида Кречмана и разговорима са делегацијом Скупштине АП Војводине, 17. априла ове године.