27. 04. 2018.У Скупштини АПВ одржана конференција „Културно наслеђе-додата вредност за регионе“

Нови Сад, 27. април – У Скупштини АП Војводине данас је одржана Друга међународна експертска конференција Института региона Европе (ИРЕ) „Културно наслеђе-додата вредност за регионе“.

Говорећи на отварању конференције, чију су организацију помогли Покрајинска влада и Скупштине АПВ, а која за циљ има представљање најбољих пракси очувања културног наслеђа у различитим регионима Европе, председник Скупштине АПВ Иштван Пастор се захвалио представницима ИРЕ на дугогодишњој сарадњи. Он је  истакао улогу овог Института у стварању амбијента отвореног дискурса о значају регионализације, децентрализације и прекограничне сарадње у претходном периоду.

“Културно наслеђе Војводине представља шароликост и разнобојност култура и језика. То је последица суштине овог простора који је вишенационалан, а то је створило амбијент мултикултуралности на који смо сви поносни. Када говоримо о очувању културног наслеђа свих нас, морамо нагласити да то изискује отвореност и способност разумевања шта је коме битно, као и очување тог наслеђа без обзира ком народу оно припада. То је вредност војвођанске политике, јер без обзира на власти које су се мењале, одувек је постојао механизам за очување равномерног уважавања и подржавања различитих културних идентитета”, истакао је председник Пастор.

Он је као пример добре праксе навео радове на обнављању недавно отворене Синагоге у Суботици која представља културни драгуљ овог подручја, а на чијој обнови су снаге удружили власти на локалном, регионалном и националном нивоу, држава Мађарска, удружења за заштиту споменика културе, као и бројни стручњаци и радници из различитих земаља.

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић нагласила је да је Војводина репрезентативан простор за ову конференцију јер је кроз претходне векове била место сусретања, преплитања и међусобног прожимања различитих народа, култура, вера, па и цивилизација.

„Други ваљан разлог да Нови Сад буде домаћин ове конференције јесте наш однос према значају културног наслеђа и његовог очувања. Баш као што је национална шароликост покрајине спојена у склад којим се поносимо, тако и чување свега што су нам оставили векови који су за нама и генерације које су у њима живеле, без обзира којој цивилизацији, нацији и конфесији да су припадали, сматрамо прворазредним задатком и обавезом“, поручила је секретарка Милошевић.

Она је нагласила и да културно наслеђе треба превасходно чувати на регионалном нивоу, али исто тако представља универзалну вредност која треба да је доступна свима.

Организатор конференције, председник аустријског Института региона Европе (ИРЕ) из Салцбурга и члан Комитета региона Франц Шаусбергер истакао је да је циљ ове конференције размена искуства и примера добре праксе очувања културног наслеђа, с обзиром на чињеницу да оно има велику вредност за градове, регионе и државе, као и да игра велику улогу у стварању будућности Европе.

„Државе које још нису чланице Европске уније, а имају намеру да то постану, обично имају страх да ће уласком у ЕУ изгубити део свог културног идентитета, што није тачно. Европска заједница веома ради на очувању појединачних идентитета регија и држава, као и на грађењу заједничког, европског идентитета“, рекао је Шаусбергер и додао да се тај идентитет може јачати и кроз европске институције које имају опредељена средства за ту сврху, те да је потребно само припремити добре пројекте.

Шаусбергер је нагласио да је културно наслеђе веома битно за економски развој, наводећи пример Салцбурга из кога долази, а који је, према његовим речима, постао најразвијенији регион Аустрије управо користећи потенцијале културног наслеђа у сврху развоја туризма.

Конференцији је присуствовала и потпредседница Скупштине АПВ Снежана Седлар, а пристутнима су се обратили и члан Градског већа за културу Далибор Рожић, Пол Анри Пресе, шеф информација, комуникација и штампе у Делагацији ЕУ у Републици Србији и Јоханес Иршик, Директор Аустријског културног форума при Амбасади Аустрије у Београду. 

Након отварања конференције, одржана је конференција за медије на којој су, поред председника Пастора, секретарке Милошевић и Шаусбергера, говорили и чланица одбора Аустријског комитета „Плава значка“ Лејла Штобл и руководиоц пројекта „Стварање мрежа и промовисање двораца“ Кетрина Ћабри Мијо. Они су се сложили да културно наслеђе није само освртање у прошлост, него да његово очување представља улагање у будућност, као и обавезу према будућим генерацијама.

По завршетку прве сесије конференције, на којој се говорило о добрим примерима очувања културног наслеђа и његовом финансирању, председник Пастор и Франц Шаусбергер одржали су састанак на коме су разговарали о досадашњој сарадњи и нагласили заједничку намеру да се она настави и унапреди. Пастор и Шаусбергер су се сложили да би у светлу настојања Србије да убрза процес европских интеграција било добро промовисати војвођанску мултикултуралност и очување и неговање различитости другим европским земљама. Они су оценили да би на тај начин доносиоци одлука видели Србију као земљу која се темељи на вредностима на којима се темељи и сама Европска унија.

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.