27. 04. 2018.U Skupštini APV održana konferencija „Kulturno nasleđe-dodata vrednost za regione“

Novi Sad, 27. april – U Skupštini AP Vojvodine danas je održana Druga međunarodna ekspertska konferencija Instituta regiona Evrope (IRE) „Kulturno nasleđe-dodata vrednost za regione“.

Govoreći na otvaranju konferencije, čiju su organizaciju pomogli Pokrajinska vlada i Skupštine APV, a koja za cilj ima predstavljanje najboljih praksi očuvanja kulturnog nasleđa u različitim regionima Evrope, predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor se zahvalio predstavnicima IRE na dugogodišnjoj saradnji. On je  istakao ulogu ovog Instituta u stvaranju ambijenta otvorenog diskursa o značaju regionalizacije, decentralizacije i prekogranične saradnje u prethodnom periodu.

“Kulturno nasleđe Vojvodine predstavlja šarolikost i raznobojnost kultura i jezika. To je posledica suštine ovog prostora koji je višenacionalan, a to je stvorilo ambijent multikulturalnosti na koji smo svi ponosni. Kada govorimo o očuvanju kulturnog nasleđa svih nas, moramo naglasiti da to iziskuje otvorenost i sposobnost razumevanja šta je kome bitno, kao i očuvanje tog nasleđa bez obzira kom narodu ono pripada. To je vrednost vojvođanske politike, jer bez obzira na vlasti koje su se menjale, oduvek je postojao mehanizam za očuvanje ravnomernog uvažavanja i podržavanja različitih kulturnih identiteta”, istakao je predsednik Pastor.

On je kao primer dobre prakse naveo radove na obnavljanju nedavno otvorene Sinagoge u Subotici koja predstavlja kulturni dragulj ovog područja, a na čijoj obnovi su snage udružili vlasti na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, država Mađarska, udruženja za zaštitu spomenika kulture, kao i brojni stručnjaci i radnici iz različitih zemalja.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević naglasila je da je Vojvodina reprezentativan prostor za ovu konferenciju jer je kroz prethodne vekove bila mesto susretanja, preplitanja i međusobnog prožimanja različitih naroda, kultura, vera, pa i civilizacija.

„Drugi valjan razlog da Novi Sad bude domaćin ove konferencije jeste naš odnos prema značaju kulturnog nasleđa i njegovog očuvanja. Baš kao što je nacionalna šarolikost pokrajine spojena u sklad kojim se ponosimo, tako i čuvanje svega što su nam ostavili vekovi koji su za nama i generacije koje su u njima živele, bez obzira kojoj civilizaciji, naciji i konfesiji da su pripadali, smatramo prvorazrednim zadatkom i obavezom“, poručila je sekretarka Milošević.

Ona je naglasila i da kulturno nasleđe treba prevashodno čuvati na regionalnom nivou, ali isto tako predstavlja univerzalnu vrednost koja treba da je dostupna svima.

Organizator konferencije, predsednik austrijskog Instituta regiona Evrope (IRE) iz Salcburga i član Komiteta regiona Franc Šausberger istakao je da je cilj ove konferencije razmena iskustva i primera dobre prakse očuvanja kulturnog nasleđa, s obzirom na činjenicu da ono ima veliku vrednost za gradove, regione i države, kao i da igra veliku ulogu u stvaranju budućnosti Evrope.

„Države koje još nisu članice Evropske unije, a imaju nameru da to postanu, obično imaju strah da će ulaskom u EU izgubiti deo svog kulturnog identiteta, što nije tačno. Evropska zajednica veoma radi na očuvanju pojedinačnih identiteta regija i država, kao i na građenju zajedničkog, evropskog identiteta“, rekao je Šausberger i dodao da se taj identitet može jačati i kroz evropske institucije koje imaju opredeljena sredstva za tu svrhu, te da je potrebno samo pripremiti dobre projekte.

Šausberger je naglasio da je kulturno nasleđe veoma bitno za ekonomski razvoj, navodeći primer Salcburga iz koga dolazi, a koji je, prema njegovim rečima, postao najrazvijeniji region Austrije upravo koristeći potencijale kulturnog nasleđa u svrhu razvoja turizma.

Konferenciji je prisustvovala i potpredsednica Skupštine APV Snežana Sedlar, a pristutnima su se obratili i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, Pol Anri Prese, šef informacija, komunikacija i štampe u Delagaciji EU u Republici Srbiji i Johanes Iršik, Direktor Austrijskog kulturnog foruma pri Ambasadi Austrije u Beogradu. 

Nakon otvaranja konferencije, održana je konferencija za medije na kojoj su, pored predsednika Pastora, sekretarke Milošević i Šausbergera, govorili i članica odbora Austrijskog komiteta „Plava značka“ Lejla Štobl i rukovodioc projekta „Stvaranje mreža i promovisanje dvoraca“ Ketrina Ćabri Mijo. Oni su se složili da kulturno nasleđe nije samo osvrtanje u prošlost, nego da njegovo očuvanje predstavlja ulaganje u budućnost, kao i obavezu prema budućim generacijama.

Po završetku prve sesije konferencije, na kojoj se govorilo o dobrim primerima očuvanja kulturnog nasleđa i njegovom finansiranju, predsednik Pastor i Franc Šausberger održali su sastanak na kome su razgovarali o dosadašnjoj saradnji i naglasili zajedničku nameru da se ona nastavi i unapredi. Pastor i Šausberger su se složili da bi u svetlu nastojanja Srbije da ubrza proces evropskih integracija bilo dobro promovisati vojvođansku multikulturalnost i očuvanje i negovanje različitosti drugim evropskim zemljama. Oni su ocenili da bi na taj način donosioci odluka videli Srbiju kao zemlju koja se temelji na vrednostima na kojima se temelji i sama Evropska unija.

Poznámka: aktuality a oznámenie udalostí sú v srbskom jazyku.