27. 04. 2018.Svečano obeležen Dan biblioteke Matice srpske

Novi Sad, 27. april – Otvaranjem obnovljenog kataloga i atrijuma Biblioteke Matice Srpske, Svečanom akademijom i uručenjem nagrada i zahvalnica, danas je obeležen Dan biblioteke Matice srpske.

Značajnom obeležavanju prisustvovali su ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević, predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor, potpredsednici Skupštine Smiljana Glamočanin Varga, Dušan Jakovljev i Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački dr Irinej, upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović i druge mnogobrojne zvanice. 

U prigodnim besedama, u kojima je istaknut nemerljiv značaj Matice srpske i Biblioteke Matice srpske za društvo u celini, posebno je naglašen značaj očuvanja kulturnog nasleđa velikana srpske kulture koji su pre 180. godina osnovali, a ubrzo i predali Biblioteku Matice srpske na korišćenje građanima. 

Na Svečanoj akademiji uručena je i nagrada "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske" za 2018. godinu, koja je pripala jednom od najznačajnijih autora srpske duhovne muzike, kompozitoru i profesoru Svetislavu Božiću, autoru poetske ozvučene bibliografije i dopisnom članu SANU.