18. 04. 2018.У Скупштини АПВ почело заседање Одбора за културу, образовање и социјална питања PABSEC

Нови Сад, 18. април – У Скупштини АП Војводине данас је почело дводневно заседање Одбора за културу, образовање и социјална питања Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње (PABSEC), током кога ће чланови овог Одбора разговарати о унапређењу културне сарадње и мултикултурализма у државама чланицама PABSEC.

Обраћајући се члановима Одбора, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор рекао је да се не може говорити о унапређењу међурегионалне и парламентарне сарадње без неговања свести о међусобној историјској, културној, економској повезаности, те да се данашњим догађајем заокружује дводеценијски низ одржавања разних конференција под покровитељством Скупштине АП Војводине на ову тему.

Говорећи о важности очувања различитих култура и идентитета, као и међусобног уважавања, председник Пастор је подсетио да су Статутом АПВ, као највишим правним актом Покрајине, вишејезичност, вишекултуралност и слобода вероисповести утврђени као вредности од посебног значаја.

„Војводина баштини традицију консензуалне политичке културе и ако можемо говорити о општем добру, онда је неспорно да мултикултуралност, плурализација идентитета и специфичне, регионалне културолошке особености представљају вредност и опште добро Војводине. То су истовремено вредности и опште добро Србије, а и наш скроман допринос обогаћивању културне мапе Црноморске економске сарадње“, рекао је председник Пастор.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је нагласио да је унапређење културне сарадње у оквирима Црноморске економске сарадње, важно за Србију и АП Војводину, које са свим својим културним потенцијалима желе да учествује у њеном унапређењу.

„Мултикултурализам који је такође тема данашњег састанка у Војводини је практично постао оно што у самој својој суштини и јесте – идеал складног живота различитих група у једном истински плуралистичком друштву“, казао је Мировић додајући да је стратешко опредељење Покрајинске владе да се мултикултурализам као начин живота, не само сачува, већ и стално унапређује.

Председник Одбора за културу, образовање и социјална питања PABSEC Озџан Улупинар указао је на важност развоја дијалога у оквиру Црноморске економске сарадње и шире, који води очувању културних вредности и подстиче на очување свих других вредности које негују друштва у региону.

Шеф сталне делегације Народне скупштине Србије у PABSEC Игор Бечић нагласио је овом приликом са Србија има доста да каже о мултикултурализму, толеранцији и плурализму, јер брижљиво негује културне и националне различитости. Он је додао да АП Војводина има вишевековну традицију добрих односа међу бројним етничким групама, различитих култура, вера и језика, због чега је добро место за данашњу конференцију.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је нагласио да је Нови Сад право место за разговор о мултикултурализму, јер су те вредности наша стварност. Како је навео, Нови Сад је једна велика кућа бројних народа и религија, различитих језика и култура. Додао је да су вишевековни суживот, разумевање, сарадња и неговање специфичног наслеђа предака и сопственог идентитета, али и жеља д градимо заједничку будућност, били предуслови да Нови Сад понесе титулу Европске престонице културе 2021.

Заседању је присуствовао и потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница.

Парламентарна скупштина Црноморске економске сарадње (ПАБСЕЦ) формирана је крајем осамдесетих година са циљем решавање изазова у вези са националним развојем и европским интеграцијама, као и претварања Црноморског региона у област стабилности, просперитета и мира. Узимајући у обзир заједничке именитеље као што су географска близина и заједничко културно и историјско наслеђе, земље региона су убрзале успостављање билатералних и мултилатералних односа.

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.