12. 04. 2018.Представници Скупштине АП Војводине на конференцији: Дуално образовање – један европски модел за Србију

Potpredsednici Skupštine AP VojvodineНови Сад, 12. април - Потпредседници Скупштине Аутономне покрајине Војводине, Снежана Седлар и Дамир Зобеница, генерални секретар Скупштине Никола Бањац и покрајински посланици, присуствовали су данас конференцији „Дуално образовање – један европски модел за Србију“, која је одржана у Мастер центру Новосадског сајма.

Конференцију су организовали Град Нови Сад и Фондација „Конрад Аденауер“, уз подршку Привредне коморе Србије и Немачко - српске привредне коморе. На конференцији је наглашено да дуално образовање представља  озбиљан, проверен и сигуран систем стручног образовања младих људи. Прошле године, Народна скупштина Републике Србије донела је и Закон о дуалном образовању, који је израђен у сарадњи са Привредном комором Србије, Немачко-српском привредном комором, Друштвом за међународну сарадњу (ГИЗ) и другим стручним институцијама и организацијама. 

Generalni sekretar Skupštine AP Vojvodne Nikola BanjacРепублика Србија је једина земља у региону која има донет Закон о дуалном образовању, модеран и у складу са свим европским стандардима, поручено је са данашњег скупа. На конференцији је било речи и о креирању нових профила у средњим школама, који се у оквиру модела дуалног образовања, припремају уз подршку Привредне коморе Србије. Представљене су предности система дуалног образовања, примери добре праксе у Немачкој и у Србији, примери и могућности заједничке сарадње, изазови оваквог вида образовања, као и пројекти у овој области.

На конференцији су говорили: градоначелник Града Новог Сада Милош Вучевић, помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја, задужена за област дуалног и предузетничког образовања и васпитања др Габријела Грујић - Гарић, затим, директор канцеларије Фондације Конрад Аденауер за Србију и Црну Гору Норберт Бекман Диркес, представници Немачко-српске привредне коморе (АХК Србија), Привредне коморе Србије (ПКС) и други. Скупу је присуствовао и члан Покрајинске владе и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.