04. 04. 2018.Посланици Шведског парламента са Одбором за европске интеграције

Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnjuНови Сад, 04. март - У оквиру званичне посете Републици Србији, посланици Парламента Шведске, Пири Ниеми и Ларс Мајерн Ларсон, посетили су данас Скупштину Аутономне покрајине Војводине. Гости из Шведског парламента присуствовали су седници скупштинског Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу, на којој су се информисали о надлежностима, раду и активностима тог Одбора на пољу међурегионалне сарадње и са чланицама и члановима разменили искуства на ову тему.

Отварајући седницу, Дмитар Станишић, председник Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу, захвалио се гостима на интетресовању за рад покрајинске Скупштине и Одбора. Станишић је гостима представио личну карту Скупштине АП Војводине, належности, организацију рада и начин доношења одлука, као и рад ресорног одбора који се бави европским интеграцијама и међурегионалном сарадњом. 

Дмитар Санишић је информисао шведске посланике да Одбор у оквиру својих надлежности и делокруга рада, прати и реализацију споразума о регионалној сарадњи, као и активности које се спроводе у тој области.

 Потпредседник Скупштине Аутономне покрајине Војводине и члан Одбора Дамир Зобеница, рекао је шведским посланицима да је Скупштина Војводине препознатљива и по томе што у званичној службеној употреби има чак шест службених језика на којима се посланици могу обратити на седницама парламента.

Потпредседник Зобеница, који обавља и функцију потпредседника Скупштине Европских регија (АЕР), у којој АП Војводина има запажену улогу, информисао је госте о активностима Војводине у тој највећој мрежи европских регија и нагласио да ће Војводина у септембру месецу бити домаћин редовног јесењег Пленарног заседања АЕР-а, као једног од најзначајнијих догађаја те организације.

Такође, истовремено ће бити организован и Регионални бизнис форум, где ћемо европским партнерима представити своје привредне потенцијале, али и разговарати о могићој привредној сарадњи. Зобеница је рекао да је Нови Сад тoком последњих година постао и центар ИТ индустрије, јер су у њему присутне веома значајане компаније у тој области. Поред ИТ сектора, Зобеница је указао и на присуство познатих компанија у аутомобилској индустрији и истакао значај и дугу добру традицију пољопривредне производње као препознатљиве привредне гране у Војводини, додајући да је у Новом Саду и седиште „Биосенс“ института који је спој најсавременијих информационих технологија и пољопривреде, са светским рефернцама, и  освојеном наградом у оквиру најпрестижнијег позива Европске комисије - Хоризонт 2020, и донацијом од 28 милиона евра који ће бити инвестирани у изградњу Европског центара изврсности за напредне технологије у области одрживе пољопривреде.   

Гости из Шведске су се захвалили домаћинима на данашњем пријему и састанку са Одбором, оцењујући га као веома користним. Гости су истакли да су након јучерашње посете националном парламенту у Београду веома задовољни и посетом Новом Саду и да су им утисци веома позитивни. 

 

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.