26. 03. 2018.Svečano otvoreno obnovljeno zdanje Subotičke sinagoge

Subotica/Novi Sad, 26. mart – U prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, u Subotici je danas svečano otvoreno obnovljeno zdanje Subotičke sinagoge, jednog od najlepših jevrejskih sakralnih objekata u Evropi.

Svečanosti povodom završetka radova na obnovi druge po veličini sinagoge u Evropi, spomenika kulture od posebnog značaja i arhitektonskog simbola Subotice, prisustvovao je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, vrhunski rabin Srbije Isak Asiel, predstavnici verskih zajednica, Grada Subotice i veliki broj građana.

Govoreći na otvaranju, predsednik  Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će „u životu Jevreja, ali i ostalih Subotičana sinagoga koja je obnovljena nakon 40 godina biti kuća molitve, učenja i okupljanja“. 

On se posebno zahvalio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, bez čije pomoći, kako je naveo, ne bi bilo ovakvog "prelepog sakralnog objekta koji deluje nestvarno". Prema njegovim rečima rad na obnovi ovog objekta bio je zajednički i povezao je ne samo Jevreje s pravoslavcima, katolicima i protestantima, već i vlade dveju zemlja, ali i međunarodne institucije, približio ljude.

"Srećan sam što Subotičani imaju novu-staru kuću lepšu nego ikada, ali sam srećan i što će ovde svi drugi da dolaze. To će biti i kulturno stecište i turisti će dolaziti iz Srbije i Evrope, jer su ovakvi objekti retki", istakao je Vučić i dodao da je Subotička sinagoga jedan je od najboljih primera sve uspešnije saradnje Srbije i Mađarske.

Premijer Mađarske Viktor Orban naglasio je na otvaranju da će ovaj dan biti upamćen kao dan kada je srednja Evropa pokazala svoj najlepši lik svetu - lik saradnje i međusobne tolerancije. Kako je naveo, sinagogi je vraćen sjaj, a jevrejskoj zajednici dug za veliki doprinos razvoju Evrope i sveta.

Orban je naveo da su srpsku i mađarsku vladu spojili poštovanje prema jevrejskom narodu, kao i da je sinagoga okretanje prema budućnosti u kojoj Jevreji, Srbi i Mađari žive zajedno.

"Srbi i Mađari već žive zajedno u Subotici, a danas šaljemo poruku da je ovo Evropa u kojoj želimo da živimo - u miru i bezbednosti svi zajedno", rekao je Orban.

Fasada jednog od najlepših objekata u stilu mađarske secesije u Evropi, obnovljena je sredstvima Republike Srbije, AP Vojvodine i grada Subotice, a zahvaljujući donaciji Vlade Mađarske od 2,2 miliona evra, u potpunosti je restauirirana i unutrašnjost sinagoge.

Posle decenija propadanja, obnavljanje Subotičke sinagoge završeno je na 115. godišnjicu od izgradnje, a ovim velelepnim zdanjem upravljaće Fondacija „Sinagoga“, Grad Subotica, Jevrejska opština i Nacionalni savet Mađara.