26. 03. 2018.Свечано отворено обновљено здање Суботичке синагоге

Суботица/Нови Сад, 26. март – У присуству председника Републике Србије Александра Вучића и председника Владе Мађарске Виктора Орбана, у Суботици је данас свечано отворено обновљено здање Суботичке синагоге, једног од најлепших јеврејских сакралних објеката у Европи.

Свечаности поводом завршетка радова на обнови друге по величини синагоге у Европи, споменика културе од посебног значаја и архитектонског симбола Суботице, присуствовао је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, председник Покрајинске владе Игор Мировић, врхунски рабин Србије Исак Асиел, представници верских заједница, Града Суботице и велики број грађана.

Говорећи на отварању, председник  Републике Србије Александар Вучић истакао је да ће „у животу Јевреја, али и осталих Суботичана синагога која је обновљена након 40 година бити кућа молитве, учења и окупљања“. 

Он се посебно захвалио мађарском премијеру Виктору Орбану, без чије помоћи, како је навео, не би било оваквог "прелепог сакралног објекта који делује нестварно". Према његовим речима рад на обнови овог објекта био је заједнички и повезао је не само Јевреје с православцима, католицима и протестантима, већ и владе двеју земља, али и међународне институције, приближио људе.

"Срећан сам што Суботичани имају нову-стару кућу лепшу него икада, али сам срећан и што ће овде сви други да долазе. То ће бити и културно стециште и туристи ће долазити из Србије и Европе, јер су овакви објекти ретки", истакао је Вучић и додао да је Суботичка синагога један је од најбољих примера све успешније сарадње Србије и Мађарске.

Премијер Мађарске Виктор Орбан нагласио је на отварању да ће овај дан бити упамћен као дан када је средња Европа показала свој најлепши лик свету - лик сарадње и међусобне толеранције. Како је навео, синагоги је враћен сјај, а јеврејској заједници дуг за велики допринос развоју Европе и света.

Орбан је навео да су српску и мађарску владу спојили поштовање према јеврејском народу, као и да је синагога окретање према будућности у којој Јевреји, Срби и Мађари живе заједно.

"Срби и Мађари већ живе заједно у Суботици, а данас шаљемо поруку да је ово Европа у којој желимо да живимо - у миру и безбедности сви заједно", рекао је Орбан.

Фасада једног од најлепших објеката у стилу мађарске сецесије у Европи, обновљена је средствима Републике Србије, АП Војводине и града Суботице, а захваљујући донацији Владе Мађарске од 2,2 милиона евра, у потпуности је рестауирирана и унутрашњост синагоге.

После деценија пропадања, обнављање Суботичке синагоге завршено је на 115. годишњицу од изградње, а овим велелепним здањем управљаће Фондација „Синагога“, Град Суботица, Јеврејска општина и Национални савет Мађара.