20. 03. 2018. Делегација Скупштине АПВ са представницима Срба из Румуније

Арад/Нови Сад, 20. март - Делегација Скупштине АП Војводине разговарала је данас у Араду са представницима Савеза Срба у Румунији, кровне организације српске националне мањине у Румунији која вишедеценијски успешно ради на очувању језика, писма и културе, као и односу са матицом.

Потпредседнике Скупштине АП Војводине Дамира Зобеницу, Снежану Седлар и Александру Ђанковић представници Савеза Срба у Румунији обавестили су о својим најзначајним активностима као што су Дани српске културе, академије, симпозијуми, научни скупови, сусрети писаца, дечји пријатељски сусрети, фестивали фолклора и народни сабори. 

Као значајно место у културном животу Срба у Румунији представници Савеза су истакли Издавачку кућа Савеза Срба у Румунији, основану 1994. године, која је до сада објавила више од 350 наслова – од научних радова и монографија до белетристике.

Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница изразио је велико задовољство због посвећености и труда који Савез Срба у Румунији улаже у циљу очувања свог културног наслеђа и националног идентитета и нагласио да ова организација у свом раду може увек рачунати на помоћ и подршку Скупштине АП Војводине и целе покрајинске администрације.

”Са великим поштовањем гледам на ваш рад, труд и посвећеност, стога не бих волео да данашњи састанак прође протоколарно, него да видимо у којим областима можемо да допринесемо остварењу циљева за које оцените да су важни за нормално функционисање ваше организације и унапређење њеног рада”, рекао је потпредседник Зобеница. Он је додао да би било добро да се у будућности реши проблем Срба из Румуније који желе да се образују у Србији, као и да се пронађу адекватни модели стипендирања и других механизама подршке њиховом образовању.

У Румунији живи око 18.000 Срба и чине признату националну мањину од стране државе Румуније. По бројности су осма национална мањина у држави, а поред културних активности, имају веома активну улогу у политичком животу локалних самоуправа у којима живе.

Делегација Скупштине АП Војводине борави у румунском граду Араду поводом учешћа на пленарном заседању комитета Скупштине европских регија (АЕР), чија је АП Војводина активна чланица још од 2002. године.