20. 03. 2018. Delegacija Skupštine APV sa predstavnicima Srba iz Rumunije

Arad/Novi Sad, 20. mart - Delegacija Skupštine AP Vojvodine razgovarala je danas u Aradu sa predstavnicima Saveza Srba u Rumuniji, krovne organizacije srpske nacionalne manjine u Rumuniji koja višedecenijski uspešno radi na očuvanju jezika, pisma i kulture, kao i odnosu sa maticom.

Potpredsednike Skupštine AP Vojvodine Damira Zobenicu, Snežanu Sedlar i Aleksandru Đanković predstavnici Saveza Srba u Rumuniji obavestili su o svojim najznačajnim aktivnostima kao što su Dani srpske kulture, akademije, simpozijumi, naučni skupovi, susreti pisaca, dečji prijateljski susreti, festivali folklora i narodni sabori. 

Kao značajno mesto u kulturnom životu Srba u Rumuniji predstavnici Saveza su istakli Izdavačku kuća Saveza Srba u Rumuniji, osnovanu 1994. godine, koja je do sada objavila više od 350 naslova – od naučnih radova i monografija do beletristike.

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posvećenosti i truda koji Savez Srba u Rumuniji ulaže u cilju očuvanja svog kulturnog nasleđa i nacionalnog identiteta i naglasio da ova organizacija u svom radu može uvek računati na pomoć i podršku Skupštine AP Vojvodine i cele pokrajinske administracije.

”Sa velikim poštovanjem gledam na vaš rad, trud i posvećenost, stoga ne bih voleo da današnji sastanak prođe protokolarno, nego da vidimo u kojim oblastima možemo da doprinesemo ostvarenju ciljeva za koje ocenite da su važni za normalno funkcionisanje vaše organizacije i unapređenje njenog rada”, rekao je potpredsednik Zobenica. On je dodao da bi bilo dobro da se u budućnosti reši problem Srba iz Rumunije koji žele da se obrazuju u Srbiji, kao i da se pronađu adekvatni modeli stipendiranja i drugih mehanizama podrške njihovom obrazovanju.

U Rumuniji živi oko 18.000 Srba i čine priznatu nacionalnu manjinu od strane države Rumunije. Po brojnosti su osma nacionalna manjina u državi, a pored kulturnih aktivnosti, imaju veoma aktivnu ulogu u političkom životu lokalnih samouprava u kojima žive.

Delegacija Skupštine AP Vojvodine boravi u rumunskom gradu Aradu povodom učešća na plenarnom zasedanju komiteta Skupštine evropskih regija (AER), čija je AP Vojvodina aktivna članica još od 2002. godine.

 

 

 

 

Poznámka: aktuality a oznámenie udalostí sú v srbskom jazyku.