16. 03. 2018.Потврђено снажно партнерство АП Војводине и Баден-Виртемберга

Нови Сад, 16. март – Дугогодишње пријатељске и партнерске везе између АП Војводине и немачке покрајине Баден – Виртемберг су веома јаке, а две покрајине имају заједнички циљ који се односи на проширење области сарадње и приближавање привреде и грађана, закључено је на данашњем састанку делегације Скупштине АП Војводине са делегацијом Баден – Виртемберга, једне од најразвијенијих немачких покрајина.

На састанку уочи одржавања тематске седнице Скупштине АП Војводине, на којој се покрајинским посланицима обратио министар правде и европских питања Баден – Виртемберга Гвидо Волф, изражена је јака подршка европским интеграцијама Републике Србије и истакнута значајна улога АП Војводине у овом процесу.

Истичући велики значај данашње посете, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор подсетио је на то да је 2014. године потписан Споразум о намерама између два парламента којим се створио институционални оквир за даљу, конкретну сарадњу у области привреде, културе, образовања, туризма и многих других.

„У јавном говору можемо препознати различите оцене по питању тренутне ситуације у Европи, али једно је сигурно, а то је да је Европа простор у оквиру кога треба заједнички да тражимо бољи живот свих грађана. Из тог разлога, веома смо захвални на великој подршци коју нам Баден-Виртемберг, као и цела СР Немачка, пружају на путу нашег приближавања Европској унији“, истако је председник Пастор.

Он је додао и да ће ово година, што се тиче покрајинског парламента и владе, бити у знаку сарадње са Баден-Виртембергом и најавио посету скупштинског Одбора за пољопривреду парламентарцима из ове покрајине, присуство војвођанске делегације на Дунавском фестивалу, а на јесен, како је рекао, очекује се и посета председника Владе Баден Виртемберга, као и посета председнице парламента ове покрајине АП Војводини.

Министар правде и европских питања Баден-Виртемберга Гвидо Волф рекао је да данашњи дан доживљав као врхунац посете ове делегације Републици Србији и АП Војводини, с обзиром на прилику да се обрати покрајинским посланицима и са њима разговара о темама које су од кључне важности за даљу сарадњу, али и за напредак у области европских интеграција.

„Као грађани Дунавске регије желимо да дамо допринос њеном развоју заједно са нашим пријатељима и партенерима“, истакао је Волф и оценио да је сарадња извршних власти важна, али неодвојива од сарадње парламената, те да је то начин да се успостави сарадња и између градова и „Европа приближи људима“.

Говорећи о важности парламентарне сарадње, он је подсетио и на одржану Дунавску конференцију парламентараца у Улму на којој су 2013. године представници националних и регионалних парамената из десет земаља усвојили Декларацију којом су се заложили за развијање Дунавског региона.

Поред председника Пастора, састанку су присуствовали и потпредседници Скупштине АП Војводине Снежана Седлар, Александра Ђанковић, Дамир Зобеница, Мирослав Васин, Душан Јаковљев, Иван Стијеповић, као и генерални секретар Никола Бањац.

У делегацији Баден-Виртемберга, поред министра Волфа, били су и посланици парламента Баден-Виртемберга, представници локалних самоуправа, образовних институција и подунавских Шваба Немачке.

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.