09. 03. 2018.Potpredsednica Đanković primila učenike i profesore Ekonomske i upravne škole iz Osijeka

Aleksandra Đanković sa učenicima iz OsijekaNovi Sad, 9. mart - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Aleksandra Đanković, primila je danas u pokrajinskom parlamentu učenike i profesore Ekonomske i upravne škole iz Osijeka. Đaci i profesori iz Osijeka, u okviru vannastavnih aktivnosti, svake godine posete po jedan parlamenat u nekoj od bivših jugoslovenskih republika kako bi se bliže upoznali sa radom državnih organa. Nakon prošlogodišnje posete Nacionalnom parlamentu Republike Slovenije u Ljubljani, đaci su ove godine bili gosti Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, gde im je domaćin bila potpredsednica Skupštine Aleksandra Đanković.   

U razgovoru, potpredsednica Đanković upoznala je goste iz Osijeka sa načinom rada i donošenja odluka u pokrajinskoj Skupštini. Pozdravljajući goste, potpredsednica Đanković je izrazila zadovoljstvo što su mladi ljudi gosti pokrajinskog parlamenta, koji je bez obzira na to što je regionalnog karaktera, veoma značajan i specifičan, sa dobrom i dugom tradicijom u svom radu.  

Aleksandra Đanković sa učenicima iz OsijekaAleksandra Đanković je između ostalog, gostima predstavila ličnu kartu pokrajinske Skupštine, nadležnosti, aktuelan sastav, postupak donošenja odluka, radna tela, prioritete u regionalnoj saradnji, kao i osnovne razlike između nacionalnog i pokrajinskog parlamenta. Ona je istakla i to da se u Skupštini AP Vojvodine u službenoj upotrebi koristi šest različitih jezika, a budući da je Vojvodina multinacionalna pokrajina u Srbiji, potpredsednica je govorila i o drugim specifičnostima u vezi sa ostvarivanjem prava nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji Pokrajine. Takođe, odgovarala je i na pitanja učenika koja su se najviše odnosila na način izbora poslanika i na nadležnosti Skupštine. 

Nakon upoznavanja sa radom parlamenta, učenici i profesori iz Ekonomske i upravne škole u Osijeku obišli su skupštinsko zdanje i tom prilikom su se upoznali sa njegovim bogatim istorijatom. 

Aleksandra Đanković sa učenicima iz Osijeka

Današnjem prijemu učesnika i profesora u Skupštini AP Vojvodine, prisustvovali su i Miroslav Vasin, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine i pokrajinski poslanici. 

 

Megjegyzés: az időszerű hírek és az eseménybejelentő szerb nyelven olvasható.