07. 03. 2018.Женскa парламентарнa мрежa на свечаној седници Скупштине општине Бечеј

Ženska parlamentarna mrežaБечеј/Нови Сад, 7. март - Представнице Женске парламентарне мреже Скупштине Аутономне покрајине Војводине, заједно са представницама Женске одборничке мреже Скупштине Града Новог Сада, присуствовале су свечаној седници Скупштине општине Бечеј. Седница је уприличена у сусрет обележавању Међународног дана жена, са циљем да се Женској одборничкој мрежи у Бечеју пружи подршка у раду и да им се представе циљеви, активности и пренесу искуства у раду женских мрежа на нивоу Покрајине и Града Новог Сада.

Покрајинске посланице, координаторка Женске парламентарне мреже, Ленка Ердељ и чланица те мреже, Бранислава Јефтић, нагласиле су да је циљ Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине да помогне да се у свих 45 општина у Војводини формирају женске одборничке мреже и да се успостави што чвршћа сарадња између локалних, покрајинских и републичких механизама родне равноправности. У фокусу рада Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине током 2018. године биће управо наставак јачања сарадње са институционалним механизмима за родну равноправност, локалним самоуправама и здравственим институцијама.

Ženska parlamentarna mrežaПредставнице Женске одборничке мреже у Скупштини Града Новог Сада, такође су упознале колегинице из Бечеја са својим активностима, наглашавајући да је важно да се што више младих људи информише и упозна са начелима родне равноправности, са проблемима жена у вези са здравственом заштитом, породичним  насиљем и другим облицима родно заснованог насиља.

Са колегиницама из Бечеја, разговарано је и о могућностима сарадње, умрежавања и заједничког деловања, што су неки од приоритета у раду Женске парламентарне мреже Скупштине Аутономне покрајине Војводине. Први корак на том плану јесте позив чланицама Женске одборничке мреже из Бечеја, упућен од стране Ленке Ердељ и Браниславе Јефтић, да 20. марта ове године, у Скупштини Аутономне покрајине Војводине, присуствују конференцији под називом „ Здравље жена и институционална подршка унапређењу здравља жена.  

Прихватајући позив и захваљујући се гошћама, координаторка Женске одборничке мреже у општини Бечеј Ержебет Кинка, навела је да су искуства Женске парламентарне мреже од изузетног значаја за дефинисање будућих циљева и активности Мреже у бечејској Скупштини. Примарни циљ Женске одборничке мреже у Скупштини општине Бечеј јесте повећање нивоа информисаности, едукације и превенције у вези са проблемима жена. Ženska parlamentarna mrežaОно што предстоји јесте доношење Пословника о раду Мреже и подршка Радној групи за родну равноправност у општини Бечеј, која у наредном периоду треба да представи Локални акциони план. Женска одборничка мрежа у Скупштини општине Бечеј основана је средином децембра прошле године. 

 

Надпомнуце: актуалносци и наяви подїйох на сербским язику.