07. 03. 2018.Председник Пастор на Годишњој скупштини Друштва лекара Војводине

Нови Сад, 7. март – У Скупштини АП Војводине данас је одржана Годишња скупштина Друштва лекара Војводине Српског лекарског друштва (ДЛВ-СЛД), на којој су уручене и годишње награде ове организације. 

Поздрављајући учеснике скупа, председник Скупштине АПВ Иштван Пастор истакао је да је за развој и одрживост сваког друштва неопходно посебно поштовање према стукама из области здравства, као и задовољство што се данашњи догађај одржава у највишем представничком дому грађана Војводине.

„Област здравства једна је од две области које су перманентно присутне у јавном говору када поједнци и групе траже контакт са политичарима. Једна је везана за егзистенцију, а друга за здравство. И када се дође у ту ситуацију, онда више нису битне политичке разлике, опредељења и страначко припадање јер су то људске потребе које превазилазе подељености“, истакао је Пастор, додавши да је ово становиште потврђено и на јучерашњој седници Скупштине АПВ када је једанаест скупштинских одлука из области здравства усвојено једногласно.

Пастор је нагласио да се Република Србија већ трећу деценију налази у фази промена и прилагођавања, те да је област здравства посебно погођена тим транзиционим процесом што резултира појавом проблема финансирања, техничке опремљености и недостатка медицинског особља. Из тог разлога, како је навео, перманентно је присутна воља политике да се ова ситуација промени, али је неопходно и снажно подржати напоре свих организација које су пред себе ставиле циљ да се направи значајан искорак и напредак у здравству.

„Друштво лекара Војводине је због тога један од незаобилазних саговорника у овом процесу. Ваше постојање и ваш рад неопходни су, како бисмо у тражењу изласка из потешкоћа могли да се ослонимо на глас људи из струке“, поручио је председник Пастор.

Председник ДЛВ-СЛД проф. др Драган Данкуц изразио је задовољство што се данашњи догађај одржава у Скупштини АП Војводине и захвалио се на великој и континуираној подршци коју покрајински парламент пружа овој организацији. Из тог разлога, проф. др Данкуц уручио је председнику Пастору годишњу награду Друштва лекара Војводине.

Чланови ДЛВ-СЛД су током радног дела заседања Годишње скупштине разматрали су и дискутовали о извештајима о раду Друштва и радних тела за протеклу годину, те анализирали планове рада за 2018. годину.