18. 12. 2017.Održana sednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju

Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnjuNovi Sad, 18. decembar - Na svojoj 20. po redu sednici, Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine razmotrio je i jednoglasno usvojio Predlog Memoranduma o razumevanju između Autonomne pokrajine Vojvodine (Republika Srbija) i Lombardije (Republika Italija) sa predlogom zaključaka Pokrajinske vlade. U obrazloženju predloga je navedeno da dve regije ostvaruju dugogodišnju uspešnu saradnju u brojnim oblastima i da će se potpisivanjem Memoranduma omogućiti unapređenje i proširenje te saradnje u obostranom interesu.   

U nastavku sednice, Odbor je jednoglasno prihvatio Inicijativu za obrazovanje Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine sa Skupštinom Istarske županije i doneo sledeće zaključke:

•Usvaja se inicijativa za obrazovanje Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine sa Skupštinom Istarske županije

•Pozivaju se poslaničke grupe i poslanici koji nisu članovi poslaničkih grupa u Skupštini AP Vojvodine da Odboru dostave spisak sa imenima poslanika koji žele da budu članovi Grupe prijateljstva.

Na današnjoj sednici, Odbor je razmotrio i jednoglasno usvojio više izveštaja sa službenih putovanja delegacija pokrajinske Skupštine u prethodnom periodu. 

Usvojeni su : Izveštaj sa službenog putovanja u Arad (Rumunija) od 20. do 22. aprila 2017. godine;

Izveštaj sa službenog putovanja u Ulm (SR. Nemačka) od 25. do 28. aprila 2017. godine;

Izveštaj sa službenog putovanja u Sent Polten (Austrija), od 30. maja do 02. juna 2017. godine;

Izveštaj sa službenog putovanja u okrug Nordland (Kraljevina Norveška) od 19. do 25. juna 2017. godine; 

Izveštaj sa službenog putovanja u Brisel (Kraljevina Belgija) od 08. do 11. oktobra 2017. godine; 

Izveštaj sa službenog putovanja u Budimpeštu (Mađarska) od 17. do 19. oktobra 2017. godine; 

Izveštaj sa službenog putovanja u Budimpeštu (Mađarska) 27. oktobra 2017. godine;

Izveštaj sa službenog putovanja u Budimpeštu (Mađarska) od 13. do 14. novembra 2017. godine; 

Izveštaj sa službenog putovanja u Mastriht (Kraljevina Holandija) od 28. do 30. novembra 2017. godine; 

Izveštaj sa službenog putovanja u Nansi (Republika Francuska) od 12. do 14. septembra 2017. godine kao i

Izveštaj sa službenog putovanja u Brisel (Kraljevina Belgija) 11. oktobar 2017. godine.

Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnjuU ime delegacija, izveštaje su na sednici obrazložili predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Skupštine Damir Zobenica. Tom prilikom, predsednik Pastor je ukazao na značaj permanentnog prisustva, aktivnog učešća i obraćanja predstavnika AP Vojvodine na regionalnim skupovima, kako u cilju ostvarivanja ciljeva na planu međuregionalne saradnje,  tako i u pogledu davanja doprinosa naporima u ostvarivanju državne politike u kontekstu evropskih integracija. 

Predsednik je ocenio da su predstavnici AP Vojvodine u proteklom periodu svojim aktivnim učešćem i aktivnostima u okviru međuregionalne saradnje, doprineli da AP Vojvodina i dalje važi za pouzdanog i dobrog regionalnog partnera i dodao da u tom pravcu treba nastaviti.

Potpredsednik pokrajinske Skupštine Damir Zobenica je takođe izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima na planu međuregionalne saradnje i najavio da će AP Vojvodina u tom pogledu i u narednom periodu kroz još aktiviniji pristup sa novim idejama biti jedan od lidera, navodeći primer da će AP Vojvodina sledeće godine biti domaćin Redovnog jesenjeg zasedanja Skupštine Evropskih regiona (AER).