24. 11. 2017.Potpredsednica Snežana Sedlar na obeležavanju Dana opštine Mali Iđoš

Snežana SedlarNovi Sad/Mali Iđoš, 24. novembar – Povodom obeležavanja Dana opštine Mali Iđoš, potpredsednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Snežana Sedlar, prisustvovala je danas svečanoj sednici Skupštine opštine Mali Iđoš.

Na svečanoj sednici, koja je održana u Domu kulture u Feketiću, prisustvovali su predstavnici ambasada Crne Gore i Mađarske, predstavnici pokrajinskih i opštinskih vlasti i institucija, mesnih zajednica, lokalnih organizacija i udruženja, verskih zajednica, prijatelji opštine i građani. Tom prilikom, predstavljeni su rezultati na planu razvoja opštine i planovi za naredni period.

U pozorišnoj sali Doma kulture, gostima i zvanicama je prikazan i kratak film o investicionim aktivnostima i projektima koje je opština realizovala u proteklih godinu dana. U prethodnom periodu, u Malom Iđošu, Feketiću i Lovćencu, realizovane su brojne infrastrukturne investicije koje su doprinele ekonomskom, kulturnom i prosvetnom razvitku opštine. Opštinska uprava ima dobre odnose i saradnju sa višim nivoima vlasti i u proteklom periodu posvetila se manjim projektima, značajnim za njen razvoj. Zbog ograničenih finansijskih mogućnosti, opština redovno prati i aktivno učestvuje na republičkim, pokrajinskim i na konkursima prekogranične saradnje, što joj omogućava da uspešno realizuje brojne ideje. Nakon promotivnog filma, predstavnici opštine Mali Iđoš i opštine Galadoš iz Mađarske, svečano su potpisali Povelju o bratimljenju ove dve opštine. 

Snežana SedlarU kulturno umetničkom delu programa obeležavanja Dana opštine, na svečanosti je nastupila ženska pevačka grupa umetničkog društva „Petar Petrović Njegoš” iz Lovćenca, kao i učenice i učenici iz osnovnih škola u Feketiću, Lovćencu i Malom Iđošu. 

Pre 58 godina, 26-og novembra, stanovnici Malog Iđoša, Feketića i Lovćenca, odlučili su da samostalno stvore jednu opštinu i od tog dana, ovaj datum se proslavlja kao Dan opštine Mali Iđoš. Sedište opštine Mali Iđoš kojoj pripadaju i naselja Lovćenac i Feketić, je u Severnobačkom okrugu. Opština broji 12.500 stanovnika, od kojih većinu čine Mađari, Srbi i Crnogorci.